SILVINACTION
Terres de Lleida 25/11/2020

Quan la il·lusió es reactiva

Música, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual ‘Silvinaction’, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

Preceptora culturalMúsiques negres que persisteixen

Tenir il·lusió denota un desig que ens empeny a actuar per fer realitat una idea vital. Si se sosté en el treball, l’esforç i la perseverança, la satisfacció permet avançar no només en l’àmbit personal sinó també en el col·lectiu. Amb aquest esperit planta cara a la incertesa el 9è Festival de Músiques Negres Ponent Roots, que tindrà lloc del 4 de desembre al 4 de gener a Lleida.

Una edició atípica que tira endavant, malgrat les circumstàncies actuals, i ho fa amb “una necessitat quasi de militància a la música i arts en viu”. L’Espai Orfeó acollirà dos vespres de concerts el 5 i 6 de desembre amb “el funk, el jazz i el hip-hop amb aromes de mediterrani dels BlackFang”, d’una banda, i “el soul, el rhythm’n’blues i el rock dels Koko-Jean & The Tonics”, de l’altra. L’exposició Roots reggae legends i el Vinil Fòrum arrodoniran un Ponent Roots que persisteix i emociona.

Balaguer mou fitxa

En els jocs de taula s’ha de maldar per moure’s en un recorregut per un nombre de caselles amb l’objectiu d’arribar al final. Algunes d’aquestes caselles tenen la peculiaritat de provocar retrocessos, progressos o aturades en un o més torns. Les programacions culturals d’arreu del territori s’han vist obligades a romandre en espera en un tauler sense opció de tirar els daus durant unes setmanes. Amb tot, sembla que, ara sí, la cultura pot moure fitxa. El Cicle de Tardor del Teatre de Balaguer, que va començar l’11 d’octubre i que ha hagut d’ajornar algunes de les seves propostes a contracor, és una de les iniciatives decidides a recuperar tanda.

Espectacles de música, dansa, teatre i circ comparteixen escenari amb altres de petit format i “més arriscats” com la peça de teatre interactiu Estranyes relacions que es representarà el 4 de desembre.

Un refugi musical de tots colors

Després d’uns dies grisos en què les agendes culturals han estat pràcticament en blanc, la capital de les Garrigues té llum verda per posar-hi un toc de color amb la represa del 2n Cicle Musical de les Borges Blanques, que va arrencar el 17 d’octubre. Un cicle de taquilla inversa que compta amb un ampli ventall d’estils musicals, com el swing, l’ indie i el jazz, entre d’altres.

L’espectacle d’obra efímera Transparències de Berta Puigdemasa i Pau Elías, que s’havia de fer el 13 de novembre, finalment es durà a terme el 8 de desembre. “L’intimisme d’arrel” de la junedenca Heura Gaya i el “pop dormitori i paraula viva” dels mallorquins Salvatge Cor acompanyats de la poeta Meritxell Cucurella-Jorba són alguns dels artistes que convertiran els seus concerts en acolorits refugis musicals.

stats