SILVINACTION
Terres de Lleida 30/03/2022

Projectes transformadors amb ànima

Art urbà, cinema, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Erupcions cromàtiques a Lleida

Lleida es prepara per viure un període d’alta activitat creativa. Grans quantitats de magma artístic emergiran transformats en erupcions cromàtiques durant els primers dies d’abril. I és que dos festivals artístics injectaran d’il·lustració, de grafisme i d’art urbà la capital del Segrià.

Per un costat, arriba la 1a edició de la Festa del Dibuix PIC Fest de Lleida l’1 d’abril, que pretén “reivindicar el dibuix com a eina de pensament, coneixement, comunicació i expressió”. Així, l’EAM Leandre Cristòfol acollirà una jornada oberta a tothom amb tallers de diversa tipologia, xerrades, música i projeccions. Per l’altre, la 2a edició del Lleida_potFest ambiciona “embellir el paisatge urbà i aconseguir la participació i complicitat de la ciutadania” del 4 al 10 d’abril al barri de la Bordeta i al Centre Històric. Cinc artistes d’art urbà de prestigi nacional i internacional, com Case Maclaim o Miss Birdy, forniran murs i parets amb les seves intervencions artístiques de gran format. A més, s’han programat diversos tallers gratuïts.

Activisme social al cinema

L’activisme és l’expressió dels col·lectius i moviments socials amb una visió crítica de l’ordre establert en diversos àmbits de la societat. El seu poder transformador ha aconseguit (i aconsegueix) millores socials substancials. L’activisme avui és el fil conductor de la 2a edició de l’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. Una iniciativa que té com a propòsit “estimular la consciència social de la ciutadania” a través dels mitjans audiovisuals i que enguany posa l’accent en el voluntariat i en com les “noves generacions manifesten una inquietud genuïna cap als desafiaments socials i ecològics del present”.

L’Screenbox de Lleida i els Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell són les dues seus presencials del festival

a la demarcació de Lleida del 7 al 10 d’abril. A més, el festival es podrà seguir en línia de l’11 al 24 d’abril. La programació inclou projeccions de llargs i curts de ficció i documentals, cinefòrums o masterclass, entre altres coses. Com a novetat destaca l’entrega de 3 guardons que reconeixeran la feina de creadors i “activistes en favor dels drets humans”.

Una agenda amb valors

Valors humans com el respecte, la solidaritat o la igualtat asseguren el benestar col·lectiu. Hi ha projectes amb ànima que els fomenten per anar cap a una societat més justa, més cohesionada i més rica artísticament. Viladona a Vilanova de Bellpuig és un d’ells. Una iniciativa que va germinar per “aconseguir escenaris més paritaris” i que enguany persisteix amb una agenda cultural anual “participativa, diversa, amb perspectiva de gènere, inclusiva” i que promou la ruralitat com un bé qualitatiu. Durant tot l’any s’han programat més de 30 activitats per a tots els públics que inclouen peces de dansa, teatre, circ, música o titelles. Els concerts de les Balkan Paradise Orchestra i Ebri Knight la diada de Sant Jordi són una de les properes grans cites. A més, Viladona continua “apostant per ser un espai de suport a la creació artística” amb un èmfasi especial a les arts de carrer i als artistes ponentins. Així, col·labora amb el programa Suport a la creació de FiraTàrrega amb els espectacles Suma i Zloty al setembre i al desembre, respectivament.

stats