Propostes singulars a tocar de casa

Recomanacions en sis blocs temàtics i geogràfics que inclouen experiències, visites, rutes i pobles amb encant

6 min
L'emblemàtica muntanya del Pedraforca

Les Set Cares del Pedraforca

Al costat de la visita a l’emblemàtica muntanya, que cada cap de setmana rep una mitjana de 600 excursionistes en temporada alta, l’atractiu del Pedraforca és molt més ampli. Ja fa un parell d’anys que l’Agència de desenvolupament del Berguedà amb la complicitat dels ajuntaments de la zona van presentar el projecte Les Set Cares del Pedraforca, un ecoitinerari que neix del projecte de cooperació internacional EMbleMatiC, Muntanyes Emblemàtiques de la Mediterrània. L’ecoviatge vol incentivar l’estada d’una setmana per desestacionalitzar el turisme i, a més, fomentar que el visitant conegui diferents aspectes relacionats amb la muntanya: els remeis, les herbes i les dones que anaven pel món venent-ne; la terra, les mines i els dinosaures; l’art de Picasso a Gósol; els càtars i trobadors; les aigües del Pedraforca, i el turisme actiu entre valls i muntanyes. 

No us perdeu la visita al Museu de les Trementinaires de Tuixent, al Centre Picasso de Gósol, al Museu de les Mines de Cercs o al Centre d’Interpretació de Dinosaures de Fumanya, on els més petits podran descobrir els dinosaures que habitaven a la comarca fa 66 milions d’anys. Si us agrada la natura, l’ecoitinerari també proposa rutes de senderisme o en BTT; visites a miradors, salts d’aigua, guiatges i descoberta de viles medievals, esglésies romàniques i castells. A més, us proposen allotjaments, així com la visita a productors locals i activitats guiades. Tota la informació, a la pàgina web Elbergueda.cat.

Una llacuna del delta del Llobregat.

Els espais naturals del delta del Llobregat

Qui sigui amant de les aus i li agradi observar-les no es pot perdre passar una jornada als espais naturals del delta del Llobregat, una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Tot i la proximitat de camps de conreu, grans infraestructures i les principals ciutats metropolitanes, aquests espais acullen una gran diversitat biològica. S’hi poden trobar diferents ambients naturals: llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna, gairebé úniques a Catalunya. Es tracta d’uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques. A més, tenen una vegetació molt valuosa, amb una de les escasses poblacions de trencadalla de Catalunya, amb presència de Stachys maritima i més de 22 espècies diferents d’orquídies.

“No hi ha cap gran metròpolis a la Mediterrània que gaudeixi d’uns aiguamolls d’importància internacional a les seves portes”, com s’explica a Turisme.elbaixllobregat.cat. I a més, a tocar de casa!

Si us hi acosteu podreu visitar espais naturals com el Remolar - Filipines i la platja de Viladecans, on s’hi observen espècies diferents d’ocells aquàtics; la pineda de Can Camins i la platja del Prat, un espai costaner d’elevat valor biològic; les basses de Can Dimoni, un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat, i l’estany de la Murtra i la pineda de la Maiola, hàbitat de diferents aus forestals.

Trobareu més informació sobre l’estat de les visites guiades i les limitacions d’aforament dels espais a la pàgina web Deltallobregat.cat.

L'estany de Montcortès.

El Cinquè Llac: ruta sostenible 

Per als amants de la muntanya i el senderisme us proposem una experiència mediambiental sostenible, culturalment diversa, plena de qualitat i d’aventura. El Cinquè Llac és una travessa circular als Pirineus, a només 200 km de Barcelona, amb inici i arribada a la Pobla de Segur. És una ruta de mitjana muntanya que transcorre pels Pallars i l’Alta Ribagorça, als peus del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, a través d’un itinerari senyalitzat de 5 etapes: 1. La Geganta Adormida; 2. L’aquelarre de Serraspina; 3. El pont del Diable; 4. La Casa Encantada; 5. L’estany de Montcortès. 

Durant més de 100 km el senderista anirà superant l’orografia canviant que ens ofereix la natura, tot gaudint d’una de les zones del Pirineu més desconegudes i sorprenents: el pla de Corts, la vall Fosca i la vall de Manyanet, i descobrirà el llac de Montcortès –el Cinquè Llac–, que culminaria la ruta del Tren dels Llacs (Lleida-Balaguer), que recorre quatre llacs: Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni. I tot sense haver d’utilitzar el transport privat.

Un dels principals valors de la ruta és que la major part del recorregut es fa per camins de ferradura i corriols de muntanya, alguns recuperats per a l’ocasió i d’altres ja marcats pels respectius consells comarcals. 

Trobareu informació de la ruta, els allotjaments, les variants (slow, familiar..) i els preus a Elcinquellac.com.

Panoràmica de la Coma, del municipi de la Coma i la Pedra.

La Coma i la Pedra i voltants

A la comarca del Solsonès s’hi ubica una població privilegiada per la seva vinculació amb l’aigua: a l’hivern s’hi pot gaudir de l’estació d’esquí del Port del Comte i a l’estiu de les aigües medicinals de la font del Puda i de les fonts del Cardener, punt de naixement d’aquest important afluent del Llobregat. L’aigua ha estat des de sempre un recurs molt valorat al terme. Antigament, al Port del Comte s’hi va fer un pou de glaç natural (actualment conegut com a forat de la Bòfia), que els traginers aprofitaven com a magatzem. Cal destacar també els diferents salts d’aigua prop de la Pedra, que van ser explotats com a font d’energia d’una antiga fàbrica tèxtil.  

Entre les activitats que s'hi poden fer es recomana la visita al nucli antic de la Coma, on hi trobareu l’església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita. Des d’aquí, en un curt passeig i seguint les aigües del riu Cardener, s’arriba al centre de l’altra vila, la Pedra, on destaca l’església, del 962 i amb base romànica. Pels voltants també s’hi poden visitar les bases dels murs del que va ser l’antic castell de la Pedra, del segle XIV, propietat de la família dels Cardona.

La platja del Trabucador, al delta de l'Ebre.

El Delta, sempre

Cicloturisme, gastronomia, cultura i tradicions, observació d’aus, arrossars, aiguamolls, riu, mar i un llarg etcètera. El sector turístic del delta de l’Ebre manté totes les instal·lacions, allotjaments, establiments de restauració i activitats a punt, i convida a visitar aquest entorn natural de gran bellesa i biodiversitat. És per això que l’Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre (AEATDE) ha publicat el vídeo Lo Delta t’espera com a reclam turístic. El podreu veure a la web Deltadelebreturisme.com/cat/, on hi trobareu un conjunt de propostes, allotjaments, restaurants i activitats per fer a la zona.

Des de l’Alberg Poble Nou del Delta, Xanascat ens recomanen no perdre’ns “la ruta en piragua a les muscleres, a Sant Carles de la Ràpita, que es pot fer a través de l’empresa Natura & Aventura; el nou carril bici de la Torre de Sant Joan, que comença al mateix alberg, i l’activitat Contalles del Delta, una visita teatralitzada on un personatge errant ens parlarà de la gent, del paisatge i la gastronomia del Delta”. Els visitants, a més, gaudiran d’un tast gastronòmic enmig de la posta de sol. Ho organitza Món Natura Delta (Monnaturadelta.com). 

Bagergue, una de les Viles Florides de la Vall d'Aran.

Viles Florides a la Val d’Aran

Bagergue, Canejan, Arties, Vilac, Garòs, Gessa, Unha, Salardú i Tredòs són les localitats de la Vall d’Aran adherides al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme. Les Viles Florides destaquen per la seva actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. La seva catalogació la decideix un jurat especialitzat en els sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats. L’any 2016, Bagergue, amb 105 habitants, va rebre quatre Flors d’Honor, màxima distinció a Catalunya. Aquest reconeixement va fer que el municipi rebés el 2019 més de 14.000 turistes interessats en veure les actuacions dels veïns en patis, racons i balcons.

stats