RETALLADES FUNCIÓ PÚBLICA
Crònica 22/12/2011

La nòmina reduïda del desembre encén encara més els funcionaris

Els treballadors del sector públic disposen de menys diners per Nadal. El Govern ja els ha descomptat a la nòmina del desembre l'IRPF corresponent a la paga extra, ajornada fins al dia 28.

E. Freixa / R. Tugas
3 min
La nòmina reduïda del desembre encén encara més els funcionaris

BARCELONALa major part dels treballadors de la funció pública catalana van tenir la desagradable sorpresa de rebre una nòmina amb menys diners dels que els pertocava. La disminució oscil·la entre els 300 euros i els 700 en alguns casos, segons els sindicats. Es tracta d'una decisió unilateral, com va reconèixer ahir mateix el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que consistia a restar de la nòmina del desembre el 100% de la retenció de l'impost de la renda sobre les persones físiques (IRPF) corresponent a la paga extra de Nadal, que s'ha ajornat als empleats públics fins a la setmana vinent, quan en cobraran un 80%.

La indignació es va estendre entre els treballadors, que van assegurar sentir-se "estafats" pel Govern i no haver rebut cap comunicació prèvia d'aquesta maniobra. La patinada atia el foc en l'enfrontament que Govern i funcionaris mantenen des de fa setmanes per les retallades salarials previstes i pel retard en el cobrament de la paga extra aquest mes. "Primer ens diuen que cobrarem tard i només el 80% de la paga extra i ara ens fan pagar un impost -l'IRPF- abans d'haver-la cobrat; cada dia la fan més grossa", va lamentar la responsable de CCOO del sector públic, Josefina Pujol. El sindicat de mestres USTEC va denunciar, a més, que el Govern hagi actuat "amb obscurantisme i prepotència" sense avisar abans els empleats.

Les disculpes van arribar aviat, i Mas-Colell va assumir les responsabilitats de la decisió, que havien pres com una fórmula per evitar que el cobrament diferit de la paga de Nadal es patís massa a finals de mes. "Si el dia 28, per una banda havien de postergar el 20% de l'extraordinària, i a sobre pagar la retenció, això es notaria força", va justificar. En perspectiva, però, va reconèixer que la mesura no ha estat del tot encertada i fruit de les presses amb què es va decidir, agreujada a més perquè "la informació no ha fluït de la manera que hauria estat perfecta".

Malgrat tot, l'error és més gran en la mesura que ha afectat fins i tot interins, substituts i personal que no fa ni un any que treballen i que per tant no havien de cobrar la paga extra completa. Segons va explicar a l'ARA la mestra i sindicalista Agnès Solà, que treballa com a substituta, a ella mateixa li han retingut l'IRPF com si hagués de cobrar una paga doble plena, quan en realitat l'hi pertocaria només una part. I aquesta situació és generalitzada en casos similars, segons afirma Solà.

El portal on els funcionaris consulten les nòmines va quedar ahir fora de servei pràcticament des del migdia, cosa que va alimentar el malestar. Fonts del departament van justificar l'errada per motius tècnics i també fiscals. El programa informàtic no s'hauria adaptat a temps als nous terminis de pagament previstos. A més, van dir, calia tancar l'any fiscal 2011. El conseller va mirar de calmar el malestar, expressat en forma de concentració multitudinària a les portes del Parlament. Va insistir que, un cop aplicada la retenció de l'IRPF, quan es pagui el 80%, aquesta part estarà lliure de retencions, igual que quan es pagui el 20% restant, en una data que encara és una incògnita. "Tan aviat com es pugui a partir del gener", van assegurar des d'Economia.

La caixa buida del Govern

Tanmateix, els sindicats i partits com el PSC i ERC van interpretar que l'error és una nova via per fer pagar als treballadors públics els problemes de liquiditat de les arques de la Generalitat. "Això és una mostra més de l'estat lamentable de la caixa del Govern; amb la maniobra sembla que vulguin guanyar temps", va assegurar el portaveu e la UGT al sector, Xavier Casas.

L'alarma sobre els problemes de liquiditat a Catalunya va saltar fa una setmana, quan el Govern va anunciar els retards en el pagament a proveïdors i en les pagues de Nadal dels treballadors públics per l'impagament per part de l'Estat de 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

stats