VIGÍLIA DE TOTS SANTS
Crònica 31/10/2011

Els tanatoris diferencien entre sales de vetlla catalanes i castellanes

Josep Ferrer
2 min
El tanatori de Sant Joan Despí. A l'esquerra, la sala de vetlla a l'estil català.

Anar a un tanatori a donar el condol o a vetllar un difunt s'ha convertit en un fet quotidià. Ja queden enrere les feixugues i incòmodes visites a les cases mortuòries, en les quals els afligits familiars s'havien de preocupar també de fer agradable l'estada dels nouvinguts. Amb aquests equipaments, que en els últims anys han proliferat com bolets, es fa molt més senzill, per la seva comoditat, funcionalitat i serveis que ofereixen, el comiat a l'ésser estimat. I en alguns tanatoris de Barcelona i de la seva àrea metropolitana els serveis presenten particularitats. S'ofereixen dos tipus de sales de vetlla: les d'estil català i les d'estil castellà. ¿Però quin és aquest tret distintiu? En la vetlla catalana hi ha més proximitat amb el mort, ja que el difunt està dins d'un túmul refrigerat, que permet que la família pugui envoltar el cos. En la tradició castellana, el difunt està separat per un vidre, com si es trobés dins d'un aparador.

El tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, gestionat per Grupo Mémora, i el de la ronda de Dalt, també de la capital catalana, de Serveis Funeraris Integrals (SFI), van ser els primers a oferir els dos tipus de sales. En tots dos hi predominen, però, les d'estil català. "A la gent no li agrada parlar de funerals, no volen complicacions", explica el gerent dels tanatoris del Baix Llobregat de SFI, César Monera. Per aquest motiu, tret que hi hagi una petició expressa, el mort es vetlla en una sala d'estil català, les que predominen al país. "Només si els hem de donar una sala de vetlla d'un altre estil, perquè les altres estan ocupades, expliquem als familiars la diferència", afirma Monera.

Preferència per l'estil català

Si els familiars poden escollir es decanten majoritàriament per la sala d'estil català "perquè hi ha més proximitat amb el difunt i és la de tota la vida", indica Eduard Vidal, conseller delegat de Grupo Mémora. El preu del servei és el mateix. Per Vidal, la diferència en l'estil de vetlla s'explica per motius funcionals i de salut pública: "Al sud d'Espanya, com que fa més calor, les flors es fan malbé abans i, per això, mort i ornaments estan separats per un vidre, l'interior del qual està refrigerat". Hi ha, però, una diferència cultural. A Espanya els taüts acostumen a incorporar creus i altres elements religiosos. "Si tens un túmul refrigerat al mig de la sala dificulta el trànsit de les persones", afirma Vidal. De fet, les peticions expresses de disposar d'una sala d'estil castellà "són perquè les flors es mantinguin millor", reconeixen els responsables de les empreses funeràries consultades.

Als tanatoris de Catalunya continuen imposant-se les sales de vetlla pròpies del país. Del centenar d'espais que té Mémora a la demarcació de Barcelona, només cinc són d'estil castellà. En el cas d'SFI, dels 15 tanatoris que gestiona l'empresa, només una desena inclouen les sales de vetlla d'estil castellà.

stats