EL MODEL CULTURAL, A DEBAT
Cultura 30/06/2011

El CoNCA llança un SOS

El CoNCA no vol desaparèixer, confia que el Parlament defensi l'actual model cultural i no tiri endavant la llei òmnibus, que el deixaria pràcticament sense competències.

Sílvia Marimon
2 min
El CoNCA llança un SOS

Barcelona.El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), creat fa poc més d'un any per fomentar i organitzar la política de suport a la cultura i les arts amb independència de les conjuntures polítiques, no vol morir. Fa tres setmanes va rebre una estocada que podria ser mortal: la Generalitat va anunciar l'avantprojecte de la llei òmnibus, que preveu la derogació de la llei del CoNCA i el deixa pràcticament sense competències. Ahir, durant la presentació d'un poc optimista Informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts , el president del CoNCA, Francesc Guardans, va voler aclarir que no creu que la decisió de deixar pràcticament sense competències l'organisme tingui res a veure amb la racionalització de recursos: "No som l'únic país que ha de fer front a una forta crisi econòmica, altres països amb arts councils com el CoNCA no han decidit eliminar-los".

Al CoNCA tampoc li sobra gaire greix. Representa només un 3,7% del pressupost de la conselleria de Cultura. Guardans confia que el Parlament salvi un arts council català que garanteix la "despolitització" del suport a la creació. I va alertar: "Si s'opta per canviar aquest model recularem moltes posicions".

Qui també està malferida, malgrat que resisteix, és la cultura catalana. El mític 2% del pressupost està lluny d'assolir-se. Aquest any es quedarà, després d'una retallada del 15,6%, en un minso 1,3%. En aquest cas, el responsable, segons Guardans, és "el doble tsunami" provocat per les retallades i per les eleccions que "han paralitzat un munt de decisions". La diagnosi de l'informe del CoNCA, que incideix sobretot en la presència de la cultura en l'educació i en el turisme, és força preocupant. Les arts plàstiques, per exemple, segons el CoNCA, pràcticament no tenen presència en els centres educatius. El CoNCA ha assumit el compromís de donar ajudes a l'educació artística.

Molt més diàleg entre turisme i cultura, promocionar l'arquitectura catalana a l'exterior, avançar amb la llei del cinema o impulsar un pla estratègic de preservació del patrimoni fotogràfic, són altres reptes que assenyala el CoNCA. L'organisme creu indispensable la implicació de la Generalitat en el Canòdrom.

stats