Societat 21/12/2015

Les arts de la seda a Barcelona. 500 anys de corporacions sederes a la ciutat

Fins al 30 d’abril, l’Arxiu Històric de la Ciutat repassa la dedicació professional a l'entorn de la seda a Barcelona

Ara
2 min
foto

BarcelonaLa seda, producte sumptuós per excel·lència, es coneix a Catalunya des de l'alta edat mitjana. Els contactes comercials entre mercaders catalans i andalusins del segle X són les primeres evidències conegudes de la dedicació professional al voltant de la seda. Una disposició reial de Pere el Gran, el darrer terç del segle XIII, regula per primera vegada l'activitat sedera a Barcelona.

En aquell temps, la majoria dels artesans seders formaven part de la comunitat jueva barcelonina, per la qual cosa no s'organitzen com a corporació d'ofici ni participen en les institucions de govern municipal. L'auge de la sederia del segle XIV empeny el Consell de Cent de Barcelona a autoritzar unes ordinacions per regular la compravenda de seda. El pogrom i expulsió dels jueus de Barcelona el 1391 és un punt d'inflexió en el món seder de la ciutat, ja que desapareix el principal col·lectiu humà que el representa.

A mitjans del segle XV, la sederia viu una revifalla a partir de la formació de petites fàbriques i companyies dedicades a la producció i comerç de productes manufacturats. Aquest fet fixa les bases del procés de creació institucional de les set corporacions d'ofici sederes de Barcelona que s'inicia a finals dels segle XV i s'allarga fins a començament del segle XVII: barreters d'agulla (1495), perxers (1509), velers (1533), velluters (1548), passamaners (1572), torcedors (1619), tintorers (1619).

La majoria d'aquests gremis desapareixen arran d'un procés que comença el 1834 i es resol amb el decret del 20 de desembre del 1836 que posa fi a les organitzacions gremials de l'estat espanyol. Sobreviuen només com a organitzacions de defensa d'interessos col·lectius o com a mutualitats laborals. És el cas del Col·legi de l'Art Major de la Seda de Barcelona (CAMS), que neix l'abril de 183, a partir de la fusió dels gremis de velers i velluters.

Ara, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona presenta l’exposició ‘Les arts de la seda a Barcelona. 500 anys de corporacions sederes a la ciutat’. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 d’abril del 2016, està comissariada per Víctor Mata i s’ha realitzat a partir dels fons documentals cedits en comodat a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i que constitueixen l'Arxiu del Col·legi de l'Art Major de la Seda de Barcelona: Gremi de Velers, Gremi de Velluters, Gremi de Perxers i el mateix (CAMS).

Entre tots abracen un arc cronològic de 500 anys d'existència. La mostra ofereix una visió general de l'origen i evolució de les organitzacions sederes, les formes d'organització corporativa que han pres, les funcions que han desenvolupat i els recursos utilitzats per assolir els seus objectius.

stats