Massificació

Sabotatges contra el cicloturisme a les botigues de bicis de Girona

L'alcalde lamenta els atacs i anuncia un pla per endreçar la circulació de bicicletes al Barri Vell

ARA
2 min
Un maillot amb la paraula 'Girona' a dins de la botiga Trek; al fons, bicicletes.

BarcelonaPrimer van ser pintades i, ara, sabotatges als panys de les botigues amb escuradents trencats i silicona. Fa setmanes que un moviment social que està frontalment en contra de la massificació turística i dels cicloturistes que travessen els carrers de Girona causa estralls en els establiments dedicats a aquest esport, que han anat expandint-se arreu de la ciutat. Per fer-hi front, aquest dimecres l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha anunciat un pla d'acció que, entre altres coses, en els pròxims mesos ha d'endreçar la circulació de bicicletes al Barri Vell per poder trobar "l'equilibri" entre els negocis i la ciutat. "Perquè els veïns puguin fer la seva vida i els comerços puguin obrir amb normalitat", va dir. 

Abans de l'estiu, ha afirmat Salellas, es posaran en marxa mesures concretes, entre les quals hi hauria la prohibició als ciclistes de passar per determinats llocs del Barri Vell. Tot i que les pintades ja s'han netejat –en algun cas ho han fet les brigades i en altres les mateixes botigues–, algunes de les accions per part dels manifestants han derivat en denúncies.

Per ara, segons el consistori, se n'han presentat dues davant la Policia Municipal, que ja s'han derivat als Mossos. "Que hi hagi establiments que puguin patir danys que els impedeixin obrir és una situació que hem de lamentar i treballem perquè no torni a passar", ha dit Salellas. 

Pintades de «'Tourists go home'»

Fa setmanes, l’Associació Turística d'Apartaments (ATA) i l'Associació d'Hostaleria de Girona ja van denunciar que aquestes accions "ataquen sense raó un sector que atrau turisme familiar i esportiu que no provoca problemes", alhora que "perjudiquen enormement la imatge de la ciutat" i temen que els visitants acabin optant per anar a una altra destinació. Els comerciants gironins també van remarcar que el turisme és "la font principal de riquesa" a la ciutat.

Un cartell a l'entrada del carrer Nou de Girona en què es demana als ciclistes que vagin a peu.

Trek és una de les botigues de ciclisme que han patit els sabotatges. Situada al mig del carrer Nou, el seu responsable, Eduardo Quer, explica a l'ACN que va obrir fa un any i que, després de la manifestació alternativa del Primer de Maig, als aparadors van aparèixer pintades com ara Tourists go home (Turistes, torneu a casa, en anglès). Aquest dissabte també es va trobar que els sis panys del local estaven trencats. Tot i que encara no ha decidit si vol presentar denuncia, diu que "aquests actes vandàlics volen posar fre a una activitat que dona valor afegit a Girona". "No ho farem; continuarem potenciant el turisme perquè també és esport i benestar", avisa.

stats