Societat 21/07/2013

Més oportunitats perquè la gent gran estudiï a la universitat

La Universitat de l’Experiència és una iniciativa de la Universitat de Barcelona adreçada a la gent de més de 55 anys que vol adquirir coneixements universitaris diversos

3 min

"Faltaven molt pocs mesos perquè em jubilés i no sabia què faria amb les hores lliures que tindria per a mi... i això que tinc un munt d'aficions: lectura, música, viatjar... La meva filla em va dur un dia un diari d'aquests que es reparteixen gratuïtament. 'Fixa't en aquesta notícia: la Universitat de Barcelona organitza uns cursos que et poden interessar'", explica Núria Feliu Michavila, barcelonina –del barri de Gràcia– de 67 anys. "'Afanya't, perquè la preinscripció es tanca demà!'", em va dir. Em vaig apuntar per internet al curs d'educació i societat (ara es diu pedagogia, referent per viure millor)", recorda Núria Feliu.

"Si abans de jubilar-me algú m'hagués dit que jo participaria en taules rodones, que faria un projecte –sobre com aprenen a llegir i a escriure els nens de tres anys– i l'explicaria en públic... li hauria contestat que es tractava d'una altra persona", diu la Núria. "La Universitat de l'Experiència m'ha fet créixer en molts aspectes", afegeix, i revela que gràcies a aquests estudis pot esprémer el seu vessant creatiu, que tenia molt adormit, en bona part a causa del fet que ha dedicat la seva vida professional a una feina "grisa" –l'expressió és seva–: ha sigut comptable i assessora fiscal.

L'edat, l'únic requisit

L'únic requisit que cal per fer els cursos de la Universitat de l'Experiència és l'edat: s'han de tenir més de 55 anys; no fa falta preparació ni estudis previs. "Jo només tenia el que en la meva etapa escolar es deia batxillerat elemental (ara es diu graduat escolar). Fer el batxillerat elemental ja va ser una batalla... que vaig guanyar; eren altres temps, altres circumstàncies... també econòmiques (a casa no eren gaire bones), i si algú havia de fer estudis eren els nois, no les noies. M'hauria agradat ser mestra, però no va poder ser", explica Núria Feliu, que el proper curs, 2013-14, està matriculada al curs de psicologia de la Universitat de l'Experiència.

La Universitat de l'Experiència és una jove iniciativa –va començar a funcionar el curs 2010-11– impulsada per la Universitat de Barcelona. És un instrument que permet fer realitat l'anomenada formació contínua –'lifelong learning'–, més necessària que mai per estar al dia al món professional actual, complex i canviant. A més, als jubilats els permet adquirir uns coneixements que probablement haurien volgut tenir abans però no van poder fer-ho, ja que estaven embolicats amb la feina o amb les criatures.

"El saber no té edat. La universitat, tampoc" és el lema de la Universitat de l'Experiència. "Qualsevol edat és bona per aprendre, per establir relacions socials, per fer créixer els valors, les potencialitats i les aptituds", diu Misericòrdia Garcia, comissionada per a desenvolupament social i envelliment de la Universitat de Barcelona.

"La Universitat de l'Experiència ofereix l'oportunitat a la gent gran de ser estudiants universitaris, per primer cop o novament, seguint uns programes formatius adaptats, amb rigor acadèmic, impartits pel mateix professorat de la Universitat", explica Susanna Vendrell, directora de la Universitat de l'Experiència, i destaca el fet que "facilita un punt de trobada per establir i mantenir relacions interpersonals".

La durada dels programes de la Universitat de l'Experiència és d'1 a 3 cursos acadèmics, els quals es divideixen en dos semestres: de setembre a gener i de febrer a juny. Segons els ensenyaments, cal dedicar-hi entre quatre i vuit hores setmanals. Els programes del curs 2013-2014 que es podran estudiar són els següents: biblioteques i arxius en l'era digital; pedagogia pel canvi, aprendre per viure i viure per aprendre; filosofia; història de l'art; llengües i literatures; psicologia; salut i benestar; història; societat i territori, i nutrició i gastronomia. El model de formació és mixt: es combinen les assignatures específiques del programa formatiu amb assignatures optatives, que es fan amb els alumnes joves de la carrera universitària corresponent.

"Assistir a classe amb els joves és fantàstic; comparteixes amb ells la teva experiència i a la vegada ells t'ensenyen la seva manera de fer i de pensar. Els que estudiem a la Universitat de l'Experiència no tenim l'obligació de fer els exàmens ni els treballs que el jovent ha de fer per a les seves avaluacions", diu Núria Feliu. Tot i això, uns quants dels adults els fan... i més d'un obté més bon resultat que la mitjana dels joves.

stats