Les pluges d’una primavera típica continuaran nodrint els embassaments fins al juny
La natura catalana comença a recuperar la verdor i el pantà de Sau, a reviure
BarcelonaLes pluges d’aquesta primavera estan sent un autèntic bàlsam enmig de la greu sequera que arrossega Catalunya. Les precipitacions són freqüents com feia temps que no passava i es van acumulant litres arreu del territori, també al Pirineu, on l’aigua té un impacte més gran. Aquesta situació típica de la primavera ha disparat en un breu període de temps els embassaments de les conques internes, que ja es troben per sobre del 26%. I la bona notícia és que aquest temps plujós sembla que encara té corda per a dies o setmanes. De fet, és possible que també es doni al mes de juny.
Així ho indiquen els models meteorològics a mitjà i llarg termini. Seran ruixats que, tot i ser molt irregulars, continuaran caient aquí i allà, a qualsevol punt del país, i que es podrien reproduir de cara al mes de juny. El terreny nota l’aigua caiguda durant tota la primavera i Catalunya començar a recuperar la verdor i els colors vius de la natura tan cars de veure darrerament. A més, la terra està molla i això fa que, per poc que plogui, l’aigua arribi amb més facilitat als rius que nodreixen els pantans. Fins i tot Sau s’ha omplert a nivells no vistos des de fa molt de temps [vegeu imatges].
Amb tot, encara cal que plogui molt més per revertir tants mesos de falta d’aigua. Aquesta primavera està tenint un comportament força normal pel que fa a les precipitacions, una bona notícia tenint en compte que és una de les dues estacions més plujoses de l’any a casa nostra i que arriba després de més de 40 mesos de sequera.
En aquest sentit s’expressa en declaracions a l’ARA la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca. "Estem contents de la pluja caiguda, però la situació és tan greu que no canviarà per una primavera que faci de primavera; portem tres anys amb dèficit hídric". Sarroca afegeix “Per anar bé, hauríem d’estar al 75% de les reserves, i estem molt per sota”. Unes dades encara molt baixes que, segons la directora del SMC, obliguen a continuar sent "prudents" ara que som a les portes de l’estiu.
Continuarà la pluja?
A principis de març es va tornar a obrir l’aixeta de les pluges i, des de llavors, els diferents episodis de precipitacions han arribat a deixar més de 400 l/m² en algunes de les principals capçaleres dels rius pirinencs de les conques internes. Fins i tot ha plogut encara més al Pirineu lleidatà. Amb tot, no n’hi ha prou.
Per fer-nos-en una idea, tot i que les conques internes han passat de l’històric mínim del 14,41% de principis de març a més del 26% actual, tenim més o menys les mateixes dades que l’any passat a hores d’ara. Venim de tan avall que, malgrat l’espectacular pujada, les reserves continuen sent escasses. Però anem pel bon camí, ja que la pluja sembla que es mantindrà a casa nostra i els pantans encara pujaran.
De moment, almenys durant els pròxims dies, continuarem tenint xàfecs i tronades a diversos punts del país. També s’aniran regant les capçaleres dels principals rius de les conques internes amb precipitacions freqüents al Pirineu i al Prepirineu. De fet, al llarg de les pròximes jornades es poden acumular localment més de 50 l/m² en total en aquesta àrea. Tot plegat és un bon panorama per continuar fent pujar els embassaments. Si es miren les dades del mes de juny, les últimes actualitzacions dels models meteorològics a llarg termini són esperançadores. En concret, el model europeu indica que podem tenir un juny més plujós del normal arreu del territori, especialment al Pirineu. Si es compleixen aquests mapes, podríem arribar amb unes dades de reserves d’aigua millorades i més garanties per afrontar l’estiu. Una pluja que aniria bé per tal de carregar d’humitat el terreny abans de la forta calor, però que sobretot ens serviria per donar les últimes empentes als pantans abans de l’estiu.
Sau i la Baells, els que més pugen
Les conques internes es troben per sobre del 26%, però el sistema Ter-Llobregat ja frega el 28%. De fet, els pantans de Sau i la Baells són els que han experimentat la pujada més espectacular. El primer ha passat del 2,2% a finals d’abril al 21% actual, i el segon del 19,2% registrat a principis de març a gairebé el 42%.
La majoria d’embassaments han millorat clarament les dades, però alguns segueixen extremadament baixos. És el cas del pantà de Darnius-Boadella (17%) i els del sistema Siurana-Riudecanyes –que continuen per sota del 3%–. L’Alt Empordà continua sent la comarca més afectada per la falta d’aigua i, per això, el Govern manté la fase d’emergència 2 per sequera. En canvi, els embassaments catalans de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja voregen el 58%.