PRESIDENCIALS 2012
Crònica 05/04/2011

Obama inicia la lluita per la reelecció

El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar ahir a través de les xarxes socials que es presentarà a la reelecció. L'anunci dóna el tret de sortida a la cursa electoral de les presidencials 2012.

Núria Ferragutcasas
2 min
Una imatge per a la història El president dels Estats Units, Barack Obama, va jurar el càrrec el 20 de gener del 2009 en una cerimònia al Capitoli  de Washington acompanyat de la seva dona i les seves dues filles. El primer cap d'estat afroamericà dels EUA va  anunciar ahir la intenció de presentar-se com a candidat a les presidencials de l'any que ve.

Corresponsal a washingtonEl jove desconegut senador demòcrata que va batre contra pronòstic Hillary Clinton el 2008 i ara president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar ahir la seva candidatura per a la reelecció. Ho va fer retornant als seus orígens i amb la humilitat que el va portar a la Casa Blanca. En un correu electrònic als seus partidaris, Obama va explicar que la seva campanya electoral no s'inicia amb "anuncis de televisió cars o extravagants", sinó amb la gent, "amb persones que, organitzades als seus barris, parlen amb veïns, amb companys de feina i amics", i va explicar que ho feia ara, a un any i set mesos de les eleccions, perquè "construir aquest tipus de campanya comporta temps".

De fet, la seva candidatura no està per tirar coets. Lluny queda el seu discurs d'acceptació de la candidatura demòcrata davant d'unes fastuoses columnes romanes i en un estadi de futbol americà ple de gom a gom amb crits de "Sí, podem". Només un 46% dels americans aproven la seva gestió, segons una enquesta de l'institut Gallup. La dificultat de portar el canvi a Washington, una reforma sanitària descafeïnada, una economia feble que es recupera lentament i la presència dels Estats Units en tres guerres han creat un clima de desencant fins i tot entre els votants més fidels. Per això, tot i que les enquestes el posen al capdavant de la cursa electoral, Obama haurà de reconquerir la seva base i lluitar de valent si vol seguir governant.

El candidat demòcrata, que no espera rival a les primàries, es va dirigir als seus votants a través de Twitter i Facebook, on va escriure: "La campanya electoral del 2012 ha començat i només triomfarem si treballem junts". A més, a la seva pàgina web, el president va penjar un vídeo de YouTube amb missatges de simpatitzants que tenen intenció d'ajudar-lo perquè guanyi un segon mandat. S'espera que la campanya presidencial, que promet ser la més costosa de la història dels Estats Units, torni a utilitzar com mai internet, tant per aconseguir vots com diners. L'equip de campanya d'Obama, que tornarà a capitanejar l'estrateg David Axelrod, espera recaptar més de 700 milions d'euros.

El partit rival, sense líder

Mentrestant, els republicans s'hauran de posar les piles si volen aconseguir repetir l'aclaparadora victòria de les eleccions legislatives del novembre passat. Almenys quinze republicans estan estudiant la possibilitat de lluitar per la presidència. Entre ells, Sarah Palin, excandidata a la vicepresidència; Newt Gingrich, que el 1994 va unificar els republicans per guanyar al Congrés, o Mitt Romney, el favorit dels sondejos. Cap d'ells, segons les enquestes, té de moment prou fortalesa per derrotar un Barack Obama decidit a preservar la seva aurèola de canvi i convèncer els seus seguidors que tots els avenços es poden perdre. Per aconseguir-ho, Obama defensarà la reforma sanitària, la reducció de les tropes a l'Iraq i la regulació del sistema financer.

stats