CLÀSSICA
Cultura 14/03/2013

La soprano M. Auxiliadora Toledano, premi Príncep de Girona d'Arts i Lletres

Els prínceps presideixen el concert 'Clàssica per als joves d'avui' al Liceu, just després de l'anunci del guardó a la jove intèrpret cordovesa

Efe
2 min

BARCELONALa soprano cordovesa María Auxiliadora Toledano ha guanyat avui el Premi Príncep de Girona (Gironès) en la seva categoria d'Arts i Lletres, dotat amb 10.000 euros. El premi s'ha donat a conèixer avui al Gran Teatre del Liceu, poc abans del concert 'Clàssica per als joves d'avui', que han presidit els Prínceps d'Astúries i de Girona i en què han actuat dos joves intèrprets, la violinista Letícia Moreno i la pianista Alba Ventura, les dues guanyadores dels Premis Impulsa que concedeix la Fundació Príncep de Girona.

En les seves primeres declaracions a la premsa, Toledano ha confessat: "No m'esperava el premi". I ha afegit: "Aquest guardó representa un reconeixement a la labor que he fet des que vaig començar fa cinc anys al Palau de la Música de Barcelona al costat de Josep Bros", on va debutar.

En nom del jurat, l'agent literària Carmen Balcells, ha assenyalat que els integrants del mateix han decidit atorgar el premi a María Auxiliadora Toledano Redondo "per ser una artista singular, amb capacitat per entrar en la història de la lírica, pel seu talent musical i escènic". A més de Balcells, el jurat estava format per la resta de membres del Consell Assessor de la Fundació Príncep de Girona: Jorge Wagensberg i el guanyador del Premi el 2011, Borja Bagunyà, a més del violinista Lluís Claret, el ballarí Ángel Corella i la periodista Pepa Fernández.

María Auxiliadora Toledano (Còrdova, 1978) va iniciar a la seva ciutat natal els seus estudis de cant i piano i els va finalitzar al Conservatori Superior de Salamanca amb Premi Extraordinari. Ha realitzat cursos de postgrau a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i cursos d'interpretació i lied amb figures com Teresa Berganza, Enedina Lloris o Wolfram Rieger. La guanyadora del premi Príncep de Girona ha treballat el repertori d'oratori amb G. Türk a Basilea, participat a l'Acadèmia Rossiniana de Pesaro amb Alberto Zedda i amb Renato Scotto a l'Acadèmia Santa Cecilia de Roma. Ha completat la seva formació amb classes d'interpretació i lied amb Nancy Argenta, Francisco Poyato, Mitsuko Shirai, Robert Expert, Jorge Robaina o Miguel Zanetti.

Fa dos anys, Toledano va actuar en el marc del 25 aniversari del Festival de Peralada -membre del patronat de la Fundació Príncep de Girona- amb l'òpera 'Orfeo ed Eurídice', de Glück, que comptava amb direcció escènica de La Fura dels Baus, una experiència que avui ha evocat gratament la soprano cordovesa.

Els Premis Fundació Príncep de Girona es lliuraran a totes les seves categories en el marc del Fòrum Impulsa, que tindrà lloc els dies 26 i 27 de juny pròxim i que estarà presidit pels Prínceps d'Astúries i de Girona.

stats