Cultura 18/09/2012

El Centre Pompidou actualitzarà l'obra de Dalí amb la retrospectiva que obrirà al novembre

Estarà formada per 200 pintures, escultures, dibuixos i pel·lícules. Arribarà al Museu Reina Sofia de Madrid l'abril del 2013 i hi haurà obres mestres com 'La persistència de la memòria'

Efe
2 min

París"Crec que Dalí ja fa temps que ha deixat de ser una anècdota i ha passat a ser un artista. El que fa aquesta exposició és, a partir de l'obra artística, explicar també el personatge, com a precursor de la utilització dels mitjans de comunicació de masses per acostar-se al gran públic". Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians i comissària de la mostra, ha definit amb aquesta afirmació la retrospectiva de l'artista empordanès que es podrà veure al Centre Georges Pompidou de París al novembre. L'exposició, que s'ha presentat aquest dimarts, estarà formada per més de 200 obres, entre pintures, escultures, dibuixos i pel·lícules. El museu francès ja va acollir una gran exposició de l'artista el 1979. La va concebre ell mateix i és l'exposició més vista de la història del centre.

Entre les obres mestres que s'hi podran veure hi ha 'La persistència de la memòria', que sortirà del MoMA de Nova York de manera excepcional. El muntatge de l'exposició portarà la signatura de l'arquitecte Oscar Tusquets, i el recorregut estarà organitzat de manera cronològica i per temes com el surrealisme i el mètode paranoico-crític, els mites i la història, la teatralitat, la ciència, la mística i la teoria, les autorreferències i les grans màquines. Oscar Tusquets ha afirmat que amb el seu muntatge vol que els espectadors "entrin pel cos de Dalí i surtin pel seu esperit".

L'exposició permetrà descobrir la part de la producció de Dalí que va quedar oculta pel surrealisme francès. A l'Estat, ha dit Aguer, presentarà una nova lectura de l'artista que posarà l'accent en Dalí com a predecessor dels joves artistes. Després de París, es podrà veure al Museu Reina Sofia de Madrid, l'abril del 2013, i al Museu Dalí de Saint Petersburg, a Florida. Els comissaris de la mostra són Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalianians, Jean-Michel Bouhours, conservador Museu Nacional d'Art Modern de París, i Thierry Dufrêne, professor d'història de l'art.

stats