OBITUARI
Cultura 30/12/2012

Mor als 102 anys l'última persona que va conèixer Antoni Gaudí

La monja carmelita Montserrat Rius es va cuidar dels assumptes domèstics de l'arquitecte Antoni Gaudí quan residia al Parc Güell de Barcelona, des del 1924 fins que va morir el 1926

Efe
2 min

BarcelonaLa monja carmelita Montserrat Rius, que es va cuidar dels assumptes domèstics de l'arquitecte Antoni Gaudí quan residia a la casa del Parc Güell de Barcelona, l'últim testimoni que el va conèixer, ha mort en aquesta ciutat als 102 anys. La mare Maria, neboda de la carmelita morta i també monja, ha explicat a Efe que la germana Montserrat Rius Camps va morir el dia 15 de desembre en el convent de la comunitat carmelita de Sant Josep del barri barceloní d'Horta.

Des del 1924, quan tenia 14 anys, Montserrat Rius i la seva germana Maria, set anys més gran i també monja carmelita, van estar al servei de Gaudí fins a la seva mort el 1926, així com de la seva neboda, que va morir molt jove a causa de la tuberculosi.

La relació entre l'arquitecte de la Sagrada Família i les carmelites es va establir gràcies a la indicació del mecenes de Gaudí, Eusebi Güell, que confiava en aquest orde religiós per cuidar els obrers i els seus familiars malalts de la Colònia Güell. Les germanes van cuidar d'Antoni Gaudí i de casa seva fins que l'arquitecte va morir atropellat per un tramvia l'any 1926.

La monja carmelita (1910-2012) era, fins ara, l'únic testimoni viu que va conèixer Antoni Gaudí, i era dipositària d'unes vivències que es van plasmar en un petit llibre d'unes vint pàgines titulat 'Recordant Gaudí' (Editorial Claret), de l'escriptora Marta Masdeu. D'altra banda, Montserrat Rius va ser un dels cinc testimonis que van conèixer Gaudí que van explicar els seus records al tribunal de la causa de beatificació de l'arquitecte, i davant el qual va assegurar que Gaudí "era un santet, amb una gran humilitat, molt religiós i amb un esperit de pobresa extraordinari".

stats