MÚSICA
Cultura 17/09/2013

Rafel Duran trasllada 'La Tabernera del Puerto' al segle XXI

El teatre Victòria acull la companyia + Sarsuela, que li ha tret "la pols" al gènere

Efe
2 min

BarcelonaLa tavernera és una dona dels nostres dies que porta minifaldilla i posa copes en un bar del port en l'adaptació de 'La Tabernera del Puerto' que demà s'estrena al teatre Victòria de Barcelona dirigida per Rafel Duran, que debuta en la sarsuela després d'una llarga trajectòria a l'òpera i el teatre. El muntatge, que ha impulsat la companyia +Sarsuela, pretén "treure-li una mica la pols al gènere", renovar-lo i obrir-se a nous públics, segons ha dit avui el director musical i fundador de la companyia, Lluís Cabal. "La sarsuela no és un gènere ranci, com alguns pensen, sinó que allò que és ranci és la manera com es posa en escena", segons Lluís Cabal, un enamorat del gènere.

Amb aquest objectiu, Rafel Duran ha decidit traslladar al segle XXI la història que els autors del llibret, Guillermo Fernández-Shaw i Federico Romero, van situar el 1936, any de l'estrena. "El sol fet de dir als actors i cantants que parlin com en els nostres dies i es moguin com ho fan al carrer fa que la cosa prengui un altre to", ha puntualitzat Rafel Duran.

'La Tabernera del Puerto' és una composició de Pablo Sorozábal que narra la història d'amor entre la tavernera i un pescador anomenat Leandro, que es veuen obligats a col·laborar amb un narcotraficant per poder iniciar una vida junts. Rafel Duran ha recordat que el primer que el va atreure de l'obra va ser que abordava "un tema tan actual com el narcotràfic", ja que "sembla que la cocaïna és un problema dels nostres dies, quan en els anys 30 es consumia tant o més que ara".

Cabal ha decidit produir aquesta obra i "córrer el risc econòmic" que comporta perquè "la sarsuela és teatre musical i si s'adapta als temps pot ser atractiu a diferents generacions". El director musical està convençut que el públic tradicional no se sentirà defraudat perquè "els músics i els cantants ho fan molt bé", però reconeix que "hi ha sorpreses", com el nou estil que l'obra confereix al personatge d'Abel, un jove enamorat de la tavernera. "Musicalment, la sarsuela està completa, no ens saltem ni un acord", ha aclarit Duran, qui, no obstant això, ha decidit tallar alguns paràgrafs del text parlat "perquè eren repetitius".

'La Tabernera del Puerto' estarà al teatre Victòria fins al 29 de setembre i després es podrà veure al teatre Auditori de Sant Cugat (Barcelona) i l'Atrium de Viladecans (Baix Llobregat).

stats