Cultura 20/03/2014

El Tradicionàrius estrenarà el so de la gralla subbaixa

Aquesta evolució de la gralla estarà present a les jornades 'La gralla Made in Catalunya' que organitza aquest cap de setmana el festival Tradicionàrius

Acn
2 min

BarcelonaEl Centre Artesà Tradicionàrius ha acollit aquest dijous de la presentació formal de la gralla subbaixa, un nou instrument que amplia la família grallera acompanyant la gralla dolça i la baixa. L'instrument produeix un so semblant a les seves germanes petites, però per les seves grans dimensions ofereix un registre més greu –amb un re2 en la part més baixa de la seva tessitura– que el fa apte per funcionar com a baix acompanyant. Aquest nou instrument estarà present a les jornades 'La gralla Made in Catalunya' que el Tradicionàrius ha organitzat aquest cap de setmana. La trobada se celebra fins diumenge vinent, amb activitats diverses com tallers relatius a l'instrument, xerrades ('La gralla als mitjans de comunicació', dissabte a la tarda) i concerts de grups d'ahir i d'avui, com els joves Els Laietans, l'èxit dels quals posa de manifest el bon moment que viu la gralla, també fora del seu hàbitat natural de la cobla.

La paternitat d'aquesta evolució de la gralla és del luthier Ton Munné i del professor de gralla de l'ESMUC Daniel Carbonell. Hi han treballat prop de set anys, tot i que de manera discontinua i han fet proves un any i mig abans de presentar-la. Un dels primers a tocar-la, després d'haver-ne seguit l'evolució i haver participat en les proves preliminars, és Ivó Jordà, alumne d'últim curs de Música Tracicional a l'ESMUC, i intèrpret de gralla. Jordà considera lògic que aquesta novetat arribi precisament ara, coincidint amb un moment en què, assegura, "la gralla està molt de moda, se sent més al carrer i formacions diverses la incorporen".

Segons Jordà, la incorporació de la gralla subbaixa respon a la voluntat "d'avançar i fer coses modernes que obrin noves possibilitats", que els ajuda a no quedar "estancats" i, a més, "arrodoneix" el moment dolç que viu aquest instruent. L'intèrpret ha dit, també, que s'està enviant un missatge al públic "de reivindicació de l'instrument i de voluntat de fer les coses ben fetes, ampliant la família i les possibilitats". El seu desig seria que la gralla arribi a ser vista "com un instrument més, que es pugui comparar amb l'oboè o la tenora, instruments del nostre país".

stats