Cinema
Cultura 12/09/2012

El film català maleït 'Vida en sombras' s'estrenarà en versió restaurada a Sant Sebastià

La Filmoteca ha restaurat digitalment el mític film de Llorenç Llobet Gràcia de 1947 amb Fernando Fernán Gómez de protagonista, perseguit per la censura franquista i massacrat pels productors. La pel·lícula es veurà també al Festival de Sitges

Ara
1 min

BarcelonaLa Filmoteca de Catalunya ha completat la restauració digital de 'Vida en sombras', la mítica pel·lícula del 1947 de Llorenç Llobet Gràcia considerada un dels primers exemples de modernitat cinematogràfica del cinema espanyol. Aquesta nova còpia, que millora la qualitat de la versió restaurada per la Filmoteca espanyola el 1983, s'estrenarà al proper Festival de Sant Sebastià i, posteriorment, al Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

'Vida en sombras' va ser l'únic llargmetratge que va rodar Llorenç Llobet Gràcia, un prestigiós cineasta amateur que va veure com el seu primer treball professional era perseguit per la censura franquista i massacrat pels productors. La pel·lícula explicava la vida de Carlos Duran (un jove Fernando Fernán Gómez), que neix en una barraca de fira durant una primitiva projecció de cinema. La seva vida estarà marcada pel cinema, que viu gairebé com una obsessió. Mentre és al front enregistrant unes escenes de la Guerra Civil, la seva dona mor en un tiroteig. Finalitzada la guerra, cau en una depressió i acaba odiant el cinema.

La pel·lícula es va estrenar quatre anys més tard de la seva realització amb molts canvis introduïts per evitar la censura, i no va tenir cap èxit. Totalment allunyada del realisme dominant a l'època, la pel·lícula estava narrada com un somni (el seu títol original era 'Hechizo'), fins i tot com un malson. Quan el 1983 es va estrenar de nou, va ser aclamada com una de les millors pel·lícules rodades a l'Estat i ja es va projectar amb èxit al Festival de Sant Sebastià. El 2008 també es va poder veure al Festival de Venècia, on va conquerir una aurèola mítica.

stats