NARRATIVA
Cultura 14/01/2011

El retorn de Holden Caulfield

En vida, Salinger va denunciar l'escriptor suec Frederick Colting per la seva obra '60 years later: coming through the rye': una continuació de la història del protagonista d''El vigilant al camp de sègol'. Un any després de la mort de Salinger, el llibre es publicarà arreu del món, excepte als EUA i a Canadà

Redacció
2 min

BarcelonaHolden Caulfield és un heroi; d'això ningú no en té cap mena de dubte. Ha marcat moltes promocions de lectors de tota classe i nivell durant els darrers seixanta anys. I aquest és un mèrit del qual pocs personatges poden vanagloriar-se. En realitat, però, hauríem de dir que és un antiheroi. Potser aquest és el seu gran encant; el misteri del fracàs, les restes d'un estudiant expulsat del col·legi per enèsima vegada que deambula per una ciutat ofegada de whisky. Un adolescent que explicava que la seva única aspiració en aquesta vida era vigilar un grup de nens que jugava en un camp de sègol al costat d'un penya-segat, impedir que cap d'ells fes un fals moviment i caigués a l'abisme.

Una cosa és segura: ningú no pot posar en dubte que Caulfield ha estat una icona per a totes les generacions de joves des que el pols de Salinger li va donar dues cames per passejar durant tres dies pels carrers de Nova York. Tant és així que l'escriptor i editor suec Frederick Colting el va fer retornar d'entre el sègol, ara fa un any, amb la seva novel·la 60 years later: coming through the rye. Hi explicava la història d'un Holden envellit que, com quan era un jovenet, s'escapa de la residència d'ancians i comença a voltar per la gran ciutat. Com molts altres, Colting és un apassionat de l'obra de Salinger. Però Salinger no era un home especialment fàcil. Va passar els darrers anys de vida tancat a la seva casa de New Hampshire, escrivint històries que mai no va arribar a publicar. I l'homenatge de Colting no li va fer cap mena de gràcia. Sis mesos abans de la seva mort (el 27 de gener del 2010), va posar una denúncia per plagi contra l'escriptor suec. Per primera vegada a la història, els diaris anunciaven una disputa que no se centrava en els drets d'un llibre, sinó en els d'un personatge: el Holden Caulfield de Salinger era en el llibre de Colting. Mr. C. Salinger se'n va sortir, i es va prohibir la publicació del llibre.

Ara, un any després de la mort de Salinger, els seus hereus n'han autoritzat la publicació a tot el món, excepte als Estats Units i a Canadà. Amb un grapat de condicions. Colting no podrà utilitzar el títol del llibre de Salinger, El vigilant al camp de sègol, en la promoció de la novel·la. Tampoc podrà mantenir la dedicatòria que obria l'edició, dedicada al seu ídol i mestre. I, per descomptat, no es podrà referir en cap moment a la disputa judicial. Tot i això, sembla que Holden Caulfield podrà envellir tranquil·lament.

stats