Dossier 05/07/2012

La comissió del Parlament arrenca el 16 de juliol

Ara
2 min
Mas-Colell defensa que CaixaBank no comparegui a la comissió perquè no ha rebut ajudes públiques.

BARCELONA.La comissió parlamentària per investigar les caixes d'estalvi a Catalunya ha estat polèmica des del seu l'inici: s'ha creat per l'impuls de cinc partits de l'oposició (Partit Socialista, Esquerra Republicana, Iniciativa, Solidaritat i Ciutadans) i malgrat l'oposició de les dues formacions del govern català i espanyol (Convergència i Unió i el Partit Popular). Tot i així, la comissió ja està constituïda i la primera sessió se celebrarà el 16 de juliol. El president en serà Antoni Fernández Teixidó, diputat de CiU.

Malgrat que el pla de treball de la comissió no es coneixerà amb exactitud fins al 16 de juliol, de moment ja se sap que l'objecte de la investigació serà trobar les "possibles responsabilitats en la gestió d'entitats financeres" que hagin pogut vulnerar "els drets dels consumidors". CiU i PP defensen que la investigació es limiti a les caixes que han rebut ajudes públiques (totes excepte La Caixa). En qualsevol cas, encara no se saben els noms dels directius que acabaran passant per la comissió.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va deixar clar dimarts que, segons seva opinió, "no tindria sentit" que el Parlament "es dediqués a ficar el dit a l'ull" de CaixaBank, que no ha rebut diners públics. Mas-Colell va anar més enllà i va insinuar que, si el Parlament no actua amb "seriositat", alguna entitat podria preferir traslladar-se a un lloc on el Parlament no es dediqui a posar-los "el dit a l'ull".

"Burla i escàndol"

Formacions com ICV no comparteixen aquest punt de vista i creuen que seria "una burla i un escàndol" que no s'aprofiti la comissió per investigar el problema de les participacions preferents, que afecta gairebé totes les entitats financeres, inclosa CaixaBank. En els anys previs a l'inici de la crisi, la majoria de bancs i caixes de tot Espanya van col·locar aquest producte d'alt risc entre els clients. Alguns desconeixien l'existència d'aquest risc, la qual cosa ha provocat protestes.

stats