Junts ho fia tot a Puigdemont per recuperar la presidència

El presidenciable planteja les eleccions del 12-M com un dilema entre ell i Salvador Illa

3 min
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, durant el míting a Argelers

ArgelersLa campanya electoral de Junts per Catalunya en aquestes eleccions no té secret: es diu Carles Puigdemont. L'expresident és la imatge i el missatge –fins i tot la seva fotografia serà a les paperetes–, ja que el partit està convençut que el seu líder no només compacta el seu electorat més tradicional sinó que pot ser un reclam de mobilització per al conjunt de l'independentisme. Per aquest motiu en el primer míting a Argelers (Catalunya del Nord), ja s'ha entrevist l'estratègia que seguiran els juntaires almenys en aquesta primera etapa de la campanya: plantejar les eleccions com un dilema entre Puigdemont i Salvador Illa, el candidat del PSC que ara lidera les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Només hi ha dues opcions: la rendició o aixecar el cap", ha afirmat Puigdemont al pavelló d'aquesta ciutat de la Catalunya del Nord davant mig miler de persones –on seran la majoria de mítings–, a més d'assegurar que els socialistes no pretenen cap avenç nacional per a Catalunya ni tampoc "plantar cara" a Madrid: "Vol una nació de mesells que ho accepti tot". I també ha carregat contra el període de reflexió que s'ha agafat el president espanyol, Pedro Sánchez: "Nosaltres coneixem bé la justícia espanyola i la policia patriòtica. Venim plorats de casa", ha sentenciat. "On era Salvador Illa quan atonyinaven els catalans per anar a votar?", s'hi ha afegit el secretari general de Junts, Jordi Turull.

I és que la campanya de Junts està pensada per presentar Puigdemont com un presidenciable que pot "liderar" i parlar de "tu a tu" amb el govern espanyol, en paraules seves. És a través d'aquestes dues idees que Junts no només carrega contra el PSC sinó també contra Esquerra –"Cal un president com cal", ha dit Turull–, ja que contraposen la seva oferta electoral a l'actual govern de la Generalitat. Ara bé, Puigdemont ho fa sense mencionar el president, Pere Aragonès, ja que s'ha conjurat a només fer crides a la unitat independentista davant l'estratègia dels republicans de carregar directament contra ell. "Som l'opció per mirar cara a cara el govern espanyol i fer-lo passar per l'adreçador", s'ha reivindicat l'expresident, que també ha tret pit de la seva política a Madrid: després d'haver pactat amb el PSOE, s'ha atribuït l'assoliment de l'amnistia i també l'espai de mediació a Suïssa. "Això no ho han fet les conviccions del PSOE, que no són massa diferents de les conviccions del PP [...]. Ho hem arrencat nosaltres", ha assegurat, i ha remarcat, a més, que no havia passat abans, quan el govern espanyol depenia dels republicans.

I com pretén Junts defensar-se de les crítiques dels seus rivals? Davant dels que acusen Puigdemont de centrar-se només en la seva figura, els juntaires reivindiquen la necessitat d'un "bon govern". "Aquesta campanya no va de mi, va de nosaltres", diu Puigdemont a l'espot electoral, i en el discurs d'Argelers ha parlat de la necessitat d'abordar qüestions "incòmodes" a l'hora de governar. Ha citat la immigració, la situació de la llengua catalana, l'ensenyament, la sanitat, el finançament de la Generalitat –"Ja n'hi ha prou de pagar la festa", ha clamat, sobre Madrid– i l'estat de l'economia. Puigdemont s'ha referit a la "necessitat" de governar bé i "per a tothom": "Un govern que no miri cap a un altre costat davant dels desafiaments". I és que, més enllà de la independència, el que vol transmetre Puigdemont en aquesta campanya és que ell tindrà una actitud a parer seu diferent d'Aragonès o Illa. "Som catalans i hem d'anar pel món com a catalans. Sense complexos", ha conclòs.

Suport de Jordi Pujol

Malgrat que la campanya anirà dirigida a captar el votant independentista –sigui de dretes o d'esquerres–, Junts ha comptat amb un pronunciament rellevant a l'arrancada de la campanya electoral. L'expresident Jordi Pujol, fundador de Convergència, s'ha mullat públicament per Carles Puigdemont malgrat la diàspora de l'espai postconvergent i que no sempre ha compartit les decisions preses pel líder de Junts.

"No us deixeu portar pel desànim [...]. Hem de votar Junts, votar Puigdemont", va assegurar Pujol dimecres a la nit en un sopar a Martorell. I per quin motiu? "Perquè ha donat i dona un suport molt fidel i molt generós a la causa de Catalunya [...]. I pagant-ne un preu". Junts ho fia tot a Puigdemont per recuperar la presidència.

stats