Dossier 05/09/2012

El govern espanyol nega que la jubilació als 67 sigui abans del 2027

Ara
1 min

MADRID.El govern espanyol descarta completament la possibilitat d'implantar la jubilació als 67 anys abans del previst. La llei preveu que aquest augment de dos anys s'apliqui el 2027, però en els últims mesos han augmentat els rumors sobre un possible avançament d'aquesta mesura. Uns rumors que ahir va rebutjar Tomás Burgos, secretari d'estat de Seguretat Social. "No hi ha cap debat" sobre aquesta qüestió, va dir Burgos. "No existeix cap recomanació [d'Europa] per accelerar l'entrada en vigor dels 67 anys i el govern no s'ho planteja en aquests moments", va afegir.

L'anterior president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va aprovar el 2011 l'augment de l'edat de jubilació seguint ordres de Brussel·les. Tot i així, les autoritats europees no van quedar gaire convençudes del retard en l'aplicació de la nova norma. Si Espanya acaba sol·licitant el rescat total a Europa, com cada cop sembla més probable, Brussel·les podria aprofitar-ho per exigir a canvi que la jubilació als 67 s'apliqui abans.

Tal com està concebut actualment, el canvi en l'edat de jubilació s'implantarà de manera progressiva entre el 2013 i el 2027. Cada any s'incrementarà en un mes i mig. D'aquesta manera, el 2013 la jubilació quedarà establerta en els 65 anys i un mes i mig, el 2014 en els 65 anys i tres mesos, i així progressivament fins a arribar als 67 anys el 2027.

Les tensions per pagar les pensions s'han incrementat últimament per la davallada en els ingressos de l'administració, que cada cop rep menys impostos a causa de l'elevat nombre d'aturats. Espanya té una taxa d'atur superior al 20% des de fa més de dos anys. La previsió és que encara segueixi pujant i aquest any s'arribi als sis milions d'aturats.

stats