DIA DE LA INFÀNCIA, DADES
Dossier 20/11/2014

Un nen mor al món cada cinc segons

La falta d’aigua potable, el VIH, el treball infantil i les guerres són els grans drames de la infància

S. Sánchez / M. Rodríguez
4 min
Un nen mor al món cada cinc segons

El 20 de novembre del 1989 vint països (entre els quals hi ha l’estat espanyol) van signar la Convenció sobre els Drets dels Infants. Fruit de deu anys de negociacions entre governs, líders religiosos i ONGs, el text establia el dret de tots els menors d’edat a “beneficiar-se d’un nivell de vida adequat per al seu desenvolupament” i l’obligació vinculant per als estats de garantir-ho. Des de llavors, la Convenció s’ha convertit en un dels tractats internacionals més signats de la història, amb 194 països que l’han ratificat i les úniques excepcions de Somàlia i els Estats Units. El president dels EUA, Barack Obama, va trencar amb la línia d’oposició al tractat mantinguda pel seu predecessor i per la classe política del país -que al·lega qüestions de sobirania i de privacitat de les famílies-, però a hores d’ara encara no l’ha enviat al Senat perquè sigui ratificat.

Vint-i-cinc anys després, la mortalitat infantil s’ha reduït a la meitat i els índexs han millorat en tots els àmbits, però queda molta feina a fer. Encara avui mor un nen cada cinc segons per causes evitables. Encara avui hi ha 168 milions de nens esclaus a les fàbriques en lloc de ser a l’escola. Encara avui hi ha 250.000 nens soldat en diversos conflictes oberts al món. I encara avui els nens són els que més pateixen els efectes de les guerres, la pobresa o les catàstrofes naturals.

Supervivència

Cada cinc segons mor un nen al món per causes evitables

Quan la Convenció es va signar, al món morien 12,7 milions de nens cada any. Avui són 6,3 milions els que perden la vida anualment per causes que es podrien evitar, com el xarampió o la diarrea, segons dades de l’ONU. La meitat d’aquestes morts es produeixen a l’Àfrica subsahariana, però 1,3 milions són a l’Índia.

La pneumònia és la malaltia prevenible -i tractable- més mortal per a la infància, amb prop d’un milió de nens morts cada any, el 15% del total. La falta de vacunació -tot i els programes cada cop més intensos de les ONG i de l’Unicef (agència de l’ONU per a la infància) al Tercer Món-és en l’arrel de moltes d’aquestes morts.

Des de la fam fins a la diarrea, són moltes les circumstàncies que porten a la causa més habitual de mort d’un infant: la desnutrició. Un total de 2,8 milions de nens moren desnodrits, i molt sovint això té a veure amb el sanejament i l’aigua potable.

Aigua

Prop d’1,5 milions de nens moren pel consum d’aigua bruta

Malalties com la diarrea, la malària o algunes afeccions respiratòries tenen l’origen en la falta d’aigua potable. Cada any 1,5 milions de nens menors de cinc anys moren pel consum d’aigua bruta i les malalties relacionades amb aquesta mancança, segons Oxfam Intermón. Això vol dir un nen cada 20 segons.

A tot el món, més de 780 milions de persones encara utilitzen fonts d’aigua no aptes per al consum. Segons el programa conjunt de l’OMS i l’Unicef sobre aquesta qüestió, el 37% de la població mundial -fins a 2.500 milions de persones- no tenen instal·lacions de sanejament.

Treball infantil

Prop de 170 milions de nens explotats laboralment al món

Encara hi ha 168 milions d’infants al món que són víctimes del treball infantil, segons dades de l’Unicef. Treballen majoritàriament al camp, a les fàbriques, a l’hosteleria o en mercats informals. Més de la meitat, 85 milions, es veuen obligats a fer feines perilloses per a la seva salut i integritat, reconeix l’Organització Internacional del Treball. La necessitat de les famílies per subsistir i la tolerància de governs i societat sobre la mà d’obra infantil fa que el situació sigui viva, sobretot al Sud-est Asiàtic i a l’Àfrica subsahariana. Això, i que hi ha demanda de preus barats, fa que desperti molt tímidament la consciència d’exigir etiquetes amb producció justa.

Violència

Fins a 250.000 nens soldat lluitant en conflictes armats

L’Unicef va treballar l’any 2013 en 289 situacions d’emergència en 83 països. Aquell any l’agència de l’ONU va aconseguir reintegrar a les seves comunitats fins a 7.300 nens soldat, però encara es calcula que n’hi ha uns 250.000 combatent en conflictes arreu del món.

En global, entre 500 i 1.500 milions d’infants són víctimes de la violència: reclutats, assassinats, mutilats o víctimes de violència sexual. L’extensió del VIH a l’Àfrica ha infectat 3,3 milions de nens, i 17,8 milions han perdut un o els dos pares per aquesta malaltia.

Educació

57 milions de nens, i sobretot nenes, no van a l’escola

La pobresa, la desigualtat o la falta d’infraestructures fan que encara hi hagi al món 57 milions de nens que no van a l’escola, la majoria nenes. Una situació que es va voler posar especialment de relleu amb la concessió del Nobel de la pau aquest 2014 a dos lluitadors pels drets dels infants, Malala Yousafzai, i l’activista indi contra el treball infantil Kailash Satyarthi.

També en aquest cas, la situació més greu es troba a l’Àfrica subsahariana, amb 30 milions d’infants sense educació, seguida de l’Àsia meridional, amb 13 milions.

stats