Economia 11/05/2016

El ritme de creació d'empreses s'accelera a Catalunya i recula a la resta de l'Estat

Van néixer prop de 2.000 societats mercantils en territori català, un 8% més que el mateix mes que l'any anterior. A Espanya s'atura el creixement després de quatre mesos consecutius

Júlia Manresa
1 min
La capitalització de les noves empreses és inferior a la de fa uns anys per la pèrdua de pes de l’economia industrial.

BarcelonaLa creació de noves empreses agafa embranzida a Catalunya. Segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el mes de març van néixer 1.999 societats mercantils en territori català, un 8,7% més que el mateix mes de l'any anterior. El balanç també és positiu pel que fa a les empreses desaparegudes, que van ser 194, 11,8% menys. Aquesta tendència trenca amb la dinàmica del conjunt d'Espanya, que va recular un 0,8% en la creació d'empreses després de quatre mesos registrant augments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, al conjunt de l'Estat van néixer 9.835 companyies i se'n van dissoldre 1.771, també un 0,8% menys. Per comunitats, Catalunya lidera la creació d'empreses, per davant de Madrid, amb 1.971, i d'Andalusia, amb 1.639. Tot i això, el creixement més destacat és per a Galícia (16%) i Aragó (12%). Val a dir, també, que Madrid i Andalusia registren ambdues increments en la destrucció d'empreses, d'un 7 i un 13%, respectivament.

Més empreses, però menys capital

Tot i haver creat més empreses, el seu capital subscrit és força inferior a Catalunya que a Madrid. Al conjunt de l'Estat, el capital subscrit va arribar als 1.175 milions d'euros, una xifra que suposa prop del 90% més que el mateix mes de l'any anterior. D'aquests, 102.948 euros van ser per a empreses catalanes, una quantitat molt inferior als 584.664 subscrits a Madrid o dels 322.355 del País Valencià.

Per tipus, el 22% de les societats mercantils creades van ser del sector comerç, i el 13%, de la construcció, els mateixos sectors que lideren la destrucció de companyies.

stats