La construcció torna a ser motor de creixement

El gran castigat de la crisi també se suma a la recuperació: un dels sectors que més destaquen en les xifres de creixement dels últims mesos és el de la construcció. En el seu informe de conjuntura econòmica per al 2015, la Cambra de Comerç de Barcelona parla fins i tot de “canvi de cicle” i preveu que el seu índex de producció a Catalunya augmenti un 1,8% aquest any, mentre que l’any passat va recular un 1,5%.

La realitat és que fa dos mesos que el consum de ciment a Catalunya augmenta després de set anys en retrocés, de la mateixa manera que creix el nombre d’habitatges iniciats i acabats, amb repunts interanuals per sobre del 25% al mes de maig. De fet, segons la Federació de Promotors i Constructors de Catalunya, aquest any es construiran entre 6.000 i 7.000 nous habitatges, gairebé el doble dels que es van aixecar el 2014.

Més hipoteques

Però no tan sols es construeix més, sinó que també es tornen a concedir més préstecs per a habitatges. Al mes de maig es van signar 3.085 crèdits hipotecaris, un 8,7% més que durant el mateix mes de l’any anterior, un repunt que encara va ser més accentuat al conjunt de l’Estat, on va fregar l’11%. A més, Catalunya va ser la tercera comunitat que va firmar més hipoteques, per darrere d’Andalusia i Madrid. Cal destacar que l’Euríbor, l’índex de referència a l’hora de marcar el preu d’aquest tipus de préstecs, encadena 14 mesos consecutius a la baixa, en una tendència que canviarà el mes que ve tot i que s’encariran les hipoteques.

Amb aquest nou mes d’increments, la firma de nous préstecs suma ja un any en positiu. Destaca també l’import d’aquests crèdits, que es va elevar un 7,4% al conjunt de l’Estat respecte al mateix mes de l’any anterior i puja fins als 125.802 euros de mitjana.

La compravenda d’habitatges va créixer un 6% interanual al maig al conjunt de l’Estat i un 3,3% a Catalunya, on es van inscriure 18.952 finques al registre de la propietat. Aquest també va ser el novè mes consecutiu en què creixia aquest tipus de transaccions.

Més continguts de