Economia 16/03/2013

Cues de clients als bancs xipriotes per evitar el 'corralito'

Els bancs cooperatius locals, que obren també dissabte, han registrat llargues cues a primera hora, fins que, poc després, han hagut de tancar. Cues també als caixers

Efe
1 min
Els xipriotes fan cua per treure diners després del 'corralito' pactat amb l'Eurogrup a canvi del rescat / EFE

NicòsiaEls xipriotes han rebut amb estupor i ràbia la notícia sobre la decisió dels ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro d'aplicar una quitança a tots els dipòsits privats de l'illa mediterrània, a canvi d'un rescat financer de 10.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Als bancs cooperatius locals, que solen estar oberts també dissabte, s'hi han format des dels primers minuts de la seva obertura llargues cues de clients que sol·licitaven retirar els seus dipòsits.

Poc després, les cooperatives han tancat les portes, després d'una decisió anunciada pel director general del Banc Central de les Cooperatives, Erotocritos Jlorakiotis, que, en declaracions a la ràdio, ha explicat que els bancs cooperatius quedaran tancats degut al fet que la decisió de l'Eurogrup havia de ser aplicada immediatament.

"Hem hagut de conformar-nos amb la decisió", ha explicat Jlorakiotis, que ha afegit que "també nosaltres necessitem una informació detallada".

Les llargues cues s'han format també als caixers automàtics de tota l'illa, on els ciutadans intentanven retirar el màxim possible dels seus comptes, encara que els sistemes només permeten retirar-ne 1.000 euros diaris.

Després del retorn del nou president de Xipre, el conservador Nikos Anastasiadis, està prevista aquest dissabte una reunió extraordinària ministerial, abans de convocar una sessió extraordinària del Parlament xipriota per votar el paquet de mesures.

stats