Economia 04/03/2015

De Guindos augura cinc anys de creixement de l'economia espanyola

Destaca que el crèdit torna a fluir i alerta del risc polític tot i que veu desinflar-se el sobiranisme català i l'eclosió de Podem

Xavier Grau
2 min
A LA DEFENSIVA  El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, assegura que les noves turbulències en els mercats no són culpa d'Espanya, sinó de les males perspectives
 De creixement que hi ha en diversos països de la zona euro.

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos,ha donat aquest dimecres per tancada la crisi econòmica i ha vaticinat cinc anys de creixement. "S'han posat les bases per tenir cinc anys bons a l'economia espanyola", ha dit en un col·loqui a la seu de la Comissió Nacionals dels Mercats i la Competència (CNMC) a Barcelona, organitzat per l'agència Efe i KPMG.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons De Guindos, aquest creixement els propers cinc anys estarà entre el 2,5% i el 3,5%. El ministre ha assegurat que l'economia ara està molt més equilibrada i ha destacat que tot el procés de desendeutament, comença a fluir el crèdit, per les empreses i per les famílies, i fins i tot per al sector residencial.

"El sector de la construcció ha deixat de ser un pes mort i ja té una aportació positiva", ha dit el ministre, que ha assenyalat com a principal incertesa la situació política, especialment pel cicle electoral que s'aproxima, tot que ha admès que "és on ens hem de moure".

El ministre s'ha referit a la situació de Catalunya i ha assegurat que veu una "pèrdua de pes del sobiranisme", que en la seva opinió és bo. A assegurat que el procés català "de moment no té impacte a la percepció que tenen els mercats". Pel ministre, tant el sobiranisme català com l'eclosió de Podem són "fenòmens que sorgeixen amb força i després comencen a desinflar-se. Estic segur de la maduresa de la societat espanyola, més enllà de la crisi i de la corrupció. La generació de falses expectatives té una recorregut curt i crec que com tindrem tantes eleccions veurem la maduresa de la societat espanyola".

Respecte al possible tercer rescat a Grècia, el ministre ha dit que amb la pròrroga del segon hi ha un temps per analitzar la situació i ha rebaixat la posició tibant amb el nou govern hel·lè de Syriza indicant que igual que hi ha hagut entesa amb els anteriors governs de diferent signe en continuarà havent. "La posició sempre ha estat constructiva i estic segur que continuarà sent així".

A l'Eurogrup ningú va aixecar la veu, ha dit el ministre, que ha assegurat que el govern espanyol vol que Grècia continuï a l'euro.Sobre a quant pujarà un possible tercer rescat a Grècia, el ministre ha dit que no sap de quan serà, però ha dit que a Espanya li tocarà assumir el 12%. La quantitat, que "podria ser elevada", se sumarà als 26.000 milions d'exposició que l'Estat ja acumula amb el país hel·lè. El que sí ha recalcat De Guindos és que si d'aquí al juny Grècia no té accés als mercats, "que no sembla probable", s'haurà d'arribar a algun tipus d'acord "amb la corresponent condicionalitat". De Guindos ha dit que la xifra del possible tercer rescat a Grècia d'entre 30.000 i 50.000 milions que va donar és perquè el ventall del què pot arribar a ser és molt ample, però no ha donat la xifra com definitiva i segura.

Sobre la seva candidatura a presidir l'Eurogrup, De Guindos ha dit que farà el que li demani el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "No és un tema personal", ha indicat, però sí ha dit que seria un reconeixement a l'esforç que ha fet l'Estat per sortir de la crisi.

stats