Economia 01/05/2013

"No és una crisi, és una estafa": manifestació multitudinària a Barcelona pel Primer de Maig

Unes 160.000 persones han participat en la protesta, segons els organitzadors, que creuen que l'afluència ha estat el triple que la de l'any passat. La Guàrdia Urbana calcula que hi havia 25.000 manifestants

Dani Sánchez Ugart
2 min
La capçalera de la manifestació multitudinària del Primer de Maig de Barcelona, a punt de sortir / CÈLIA ATSET

BarcelonaUnes 160.000, segons els organitzadors, han participat en una manifestació que ha estat multitudinària i que havia estat convocada pels dos grans sindicats catalans (CCOO i UGT) amb motiu del Primer de Maig aquest dimecres a Barcelona. Però aquests són els càlculs dels sindicats. Segons la Guàrdia Urbana, en canvi, hi ha hagut només 25.000 participants.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'estira-i-arronsa habitual de xifres de les manifestacions, els sindicats asseguren que la manifestació ha estat la més multitudinària dels últims anys en un Primer de Maig. Concretament, estimen que hi ha participat el triple de gent que l'any passat. Els manifestants han omplert la Via Laietana –quan la capçalera ha arribat al final del recorregut, davant de la Catedral de Barcelona, la cua encara no s'havia mogut del punt d'arrencada, a plaça Urquinaona– en una protesta que s'ha desenvolupat enmig d'un ambient festiu i familiar, i amb temperatures gairebé d'estiu.

Els manifestants protestaven contra les polítiques d'austeritat i expressaven consignes a favor dels drets socials i dels serveis públics. "S'ho estan carregant tot" era el lema central, però se'n veien i se'n sentien molts altres, com ara "No és una crisi, és una estafa".

Contra l'"austericidi" i la "subocupació"

Abans de començar la marxa, el secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, ha qualificat d'"austericidi" aquestes polítiques i ha considerat que hi ha "més motius que mai" per protestar, en l'arrencada de la manifestació. El seu homòleg a CCOO, Joan Carles Gallego, ha avisat que l'alternativa a l'atur no és la subocupació o les minifeines", com proposa la patronal.

A més dels líders sindicals, darrere de la capçalera de la marxa s'han situat els líders dels principals partits d'esquerres del Parlament. Oriol Junqueras i Joan Tardà (ERC), Pere Navarro (PSC) i Dolors Camats (ICV-EUiA) han acompanyat els treballadors en les seves protestes i han sentit com els líders dels sindicats els demanaven, també a ells, un canvi de polítiques.

En el manifest unitari que han preparat totes dues organitzacions, els sindicats protesten contra les polítiques "d'austeritat dogmàtica imposades per la 'troica' que estan enfonsant l'economia i fan augmentar les desigualtats". Segons els representants dels treballadors, Espanya, Xipre, Portugal, Grècia i Itàlia són l'exemple que aquestes polítiques no funcionen.

En concret, a Catalunya i Espanya, l'elevat nombre d'aturats, que ha arribat ja als 900.000 en el cas català i més de 6 milions a l'Estat, és un dels principals focus de preocupació dels sindicats, que en culpen "la reforma laboral del PP".

Decaïment dels convenis

A més de les protestes contra les polítiques d'austeritat, els sindicats han recordat que prop de 800.000 persones es quedaran sense conveni quan caduquin els actuals, el 7 de juliol, perquè la reforma laboral acaba amb la pròrroga automàtica. "Si es pensen que els deixarem perdre sense conflicte, s'equivoquen", ha dit Àlvarez.

stats