COMPTES PÚBLICS
Economia 08/07/2015

Pedaç de Montoro a l’IRPF

La pressa de Rajoy per abaixar l’impost abans de les eleccions obliga a crear una tarifa intermèdia

Dani Sánchez Ugart
3 min
PRESSES I CANVIS SOBREVINGUTS La rebaixa de l’IRPF anunciada per Mariano Rajoy fa només una setmana ha requerit canvis a corre-cuita a l’Agència Tributària, que farà una aplicació perquè les empreses calculin el nou tipus intermedi.

MadridLes presses de Mariano Rajoy per anunciar un avançament de sis mesos de la rebaixa de l’IRPF que s’havia d’aplicar l’1 de gener del 2016 va agafar per sorpresa fins i tot els assessors fiscals. Tal com va explicar el president espanyol la setmana passada, l’avançament implicava dues tarifes impositives en vigor en el mateix any: un fet inèdit i carregat de dificultats tècniques, i que segons el mateix sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha pot portar problemes. Per evitar-los, el govern espanyol ha dissenyat un pedaç: en lloc d’aplicar dues tarifes en un mateix any, crearà una tarifa intermèdia per a tot el 2015, del gener al desembre, que s’aplicarà amb efectes retroactius i en les nòmines a partir d’ara, segons va explicar ahir el secretari d’estat d’Hisenda, Miguel Ferre, que va admetre que serà difícil lluitar contra la “mala fama” d’electoralista d’aquesta mesura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, el tipus mínim, que era del 20% des de l’1 de gener del 2015 i havia de passar al 19% el 2016, serà del 19,5% durant tot l’any 2015, segons va detallar ahir al Congrés el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. El màxim, que havia de passar del 47% al 45%, es quedarà en el 46% durant tot l’any. És a dir, es deixarà en paper mullat la rebaixa fiscal del 2015, que quedarà substituïda per una de nova durant tot l’any. Una solució d’urgència que busca evitar els problemes tècnics i que requerirà que l’Agència Tributària elabori una aplicació perquè les empreses puguin calcular la nova taula de retencions que han d’imposar als seus empleats, que estarà disponible al llarg de la setmana que ve, segons va anunciar Ferre en un acte celebrat a la Universitat Complutense de Madrid.

La intenció és que els treballadors puguin notar la rebaixa a la nòmina del juliol, però moltes empreses ja han alertat que no arribaran a temps d’introduir els canvis en els salaris d’aquest mes, i, per tant, molts empleats hauran d’esperar a l’agost per notar la rebaixa d’impostos. Fins divendres no es coneixeran tots els detalls del nou marc fiscal. Serà el dia que el consell de ministres l’aprovarà com a decret llei, i els detalls es publicaran al Butlletí Oficial de l’Estat dissabte. La rebaixa total per als ciutadans serà de 1.500 milions d’euros durant l’any, segons els càlculs efectuats pel govern espanyol.

Ferre també va aclarir que juntament amb la rebaixa de l’IRPF a les rendes del treball també s’avançarà la baixada d’impostos per a les rendes del capital. Així, a partir de l’1 de juliol les rendes del capital (els interessos bancaris o les plusvàlues per vendes d’accions, per exemple) pagaran un punt menys d’impostos. D’aquesta manera, passaran del 20% al 19% per a les rendes inferiors a 6.000 euros, entre aquesta quantitat i els 50.000 euros pagaran un 21% i a partir de 50.000 euros un 24%. Ferre també va concretar l’estalvi que suposarà per als autònoms la rebaixa de la retenció al 15%, que ara només paguen els que facturen menys de 15.000 euros, i que també va anunciar Rajoy la setmana passada. Segons el secretari d’estat, els professionals s’estalviaran 350 milions d’euros amb la mesura.

Frau fiscal

Encara en el terreny fiscal, durant el debat de la nova llei general tributaria, ahir al Congrés, Montoro va explicar que més de 167.000 contribuents han declarat béns a l’estranger des que es va posar en marxa el model 720, que va ser la continuació de l’amnistia fiscal per als que no s’hi van acollir. Montoro també va treure pit de l’eficàcia de la lluita contra el frau del govern espanyol, que segons va dir ha permès fer aflorar 6.500 milions d’euros durant el primer trimestre, que va ser “el millor de la història”. El ministre va defensar també que la publicació de sentències de defraudadors condemnats per la justícia ajudarà a establir un “rebuig” social a aquest tipus de conductes. L’oposició, per la seva banda, va demanar al govern més transparència i mitjans en la lluita contra el frau fiscal.

El ministre també va voler tornar a marcar distàncies amb Grècia i va dir que a Espanya, on “hi ha hagut ajustos però s’ha mantingut la política social”, no “hi haurà corralitos o cues de pensionistes al sol”.

stats