Economia 16/01/2012

El govern espanyol descarta que la reforma laboral abarateixi l'acomiadament

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, assegura que l'executiu “governarà” i presentarà una reforma “on el (més) important serà l'ocupació i no l'acomiadament”

Ara
2 min

MadridEl govern espanyol marca distàncies amb la patronal un cop ja ha finalitzat, sense cap nou acord, el període que tenien els agents socials per negociar la reforma laboral. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat avui que l'executiu “governarà” i presentarà una reforma “on el (més) important serà l'ocupació i no l'acomiadament”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a TVE, Soria ha dit que el govern no es planteja una legislació amb “dies per acomiadament”, tal com demana la CEOE que vol que l'acomiadament sigui més barat, amb contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals. “Una cosa és el que diguin els empresaris i una altra el govern”, ha subratllat.

El ministre ha recordat que els agents socials han tingut “molts dies” per assolir un acord laboral. "La reforma no es pot aplaçar eternament. Ara el que farem és governar i prendre les mesures necessàries per tal de que la reforma laboral conclogui”, ha dit.

La patronal també desitja una reacció ràpida de l'executiu de Mariano Rajoy. El vicepresident de la Comissió de Diàleg Social de la CEOE, Francisco Aranda, ha assegurat avui que els agents socials li han de manifestar al govern “que no són capaços d'arribar a un acord i que prengui les mesures ja”. Aranda ha dit que els “sindicats s'han oposat a tots els assumptes clau de la reforma laboral” i que el seu posicionament “ja no serveix”.

En declaracions a Telemadrid, ha explicat que els punts de divergència són la reducció dels tipus de contractació, la flexibilitat interna, el cost de l'acomiadament i la vinculació dels salaris a la productivitat. “No podem seguir en una taula de negociació quan al carrer hi ha més de cinc milions d'aturats”, ha dit.

Els sindicats, per la seva banda, rebutgen donar per acabades les negociacions. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha assegurat avui a Telecinco que si Rajoy vol aprovar la reforma “als tres primers mesos de l'any, encara estem a temps”.

Toxo ha demanat al president espanyol que convoqui “urgentment” als agents socials per explicar-los “què és el que vol, perquè i en quins temps”. Al seu parer, “hi ha reformes prioritàries a la reforma laboral", como la "urgentíssima" reforma del sistema financer. “Una reforma laboral a destemps el que pot fer és empitjorar la situació i cremar mesures sense que serveixin per generar ocupació”, ha emfatitzat el líder de CCOO, que ha confirmat que en les últimes hores han tingut lloc contactes, però no reunions, entre els agents socials.

Les dues parts han pactat el trasllat d’alguns festius, la defensa de les prejubilacions, la lluita contra l’absentisme o la solució extrajudicial de conflictes. Les principals divergències són els sous -els sindicats es neguen a la congelació que demana la patronal-, el tipus de temporalitat i el cost de l’acomiadament.

stats