FINANCES
Economia 17/01/2011

Un banquer suís entrega a Wikileaks detalls bancaris de 2.000 rics i famosos

Julian Assange diu que els noms dels titulars es publicaran en dues setmanes

Efe
2 min
Julian Assange, fundador i cap de Wikileaks, celebra la seva posada en llibertat a Londres

BarcelonaEl fundador del portal Wikileaks, Julian Assange, en llibertat condicional arrel del seu procés d'extradició a Suècia, ha rebut avui de mans d'un banquer suís dos discs compactes amb els detalls dels comptes bancaris de 2.000 persones riques i famoses sospitoses d'evasió fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banquer Rudolf Elmer ha entregat els discs a Assange en una roda de premsa a Londres abans de tornar a Suïssa, on serà sotmès a judici acusat de robatori d'informació bancària.

Tot i no donar noms, Elmer ha afirmat que els documents contenen informació d'uns quaranta polítics i que els titulars dels comptes procedeixen "d'arreu" del món.

Elmer, ex executiu del Julius Baer Bank, un dels principals bancs de Suïssa, ha dit que volia donar a conèixer la informació per educar a la societat.

"Crec que com a banquer tinc dret a plantar-me, si hi ha alguna cosa que està malament", va remarcar el banquer.

"Estic en contra del sistema. Sé com funciona el sistema i conec el dia a dia del negoci. Des d'aquest punt de vista, volia fer saber a la societat el que jo sé", ha afegit.

Assange ha comentat que els noms dels titulars dels comptes seran publicats a Wikileaks en dues setmanes, un cop verificades les dades, i que pot facilitar part de les dades a l'oficina antifrau del Regne Unit.

"Elmer ha lluitat en aquest cas durant cinc anys per, d'una forma o d'una altra, cridar l'atenció sobre aquestes dades. Està clar que té alguna cosa molt important a dir sobre això", ha dit Assange, que ha afegit que el seu portal només ha difós un 2,3% dels 250.000 cables diplomàtics dels EUA però que treballa per divulgar més material.

Elmer va ser acomiadat del Julius Baer Bank al 2002 després d'haver treballat durant vuit anys com a cap d'operacions de la institució a les Illes Caimà.

stats