Aeroports
Economia 01/12/2010

Zapatero anuncia la privatització del Prat

La societat estatal AENA aeroports tindrà un 49% de capital privat. Inicialment s'esperava que fos un 30%

A. Castellví / A. Carbonell
2 min
Zapatero i Rubalcaba, a la sessió de control del Congrés

BarcelonaEls aeroports del Prat i de Barajas seran gestionats de forma privada en règim de concessió. És una de les mesures que ha anunciat aquest matí el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, i que aprovarà divendres el Consell de Ministres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Zapatero ha avançat que el capital privat controlarà també un 49% de la societat estatal AENA aeroports, un percentatge superior a l'anunciat inicialment, que era del 30%. El vicepresident primer de l'executiu, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha justificat aquesta mesura per la necessitat de reduir el deute. D'aquesta manera, ha dit Rubalcaba, l'Estat tindrà més marge de maniobra pressupostària i podrà dedicar més recursos a les polítiques d'ocupació.

El futur president de la Generalitat, Artur Mas ja ha valorat aquest anunci del govern. Entrevistat a Rac1, el líder de CiU ha dit que "els aeroports han de poder fer la seva feina sense haver d'estar controlats per un ministeri", i ha afegit que "no pot ser que es decideixi sobre l'aeroport del Prat a 600 quilòmetres de distància". Mas ha criticat que l'Estat espanyol es reservi el control de la gestió de la infraestructura, ja que mantindrà un 51%. El líder de CiU considera que Madrid vol fer que tinguem la sensació "de guanyar molta autonomia" quan en realitat es reserva el control de l'aeroport.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida també ha reaccionat a la proposta de Zapatero. El president del grup parlamentari de CiU al Congrés considera que les mesures són insuficients, tot i que estan encaminades en la bona direcció. De fet, ha recordat que al mes de febrer la federació nacionalista ja havia proposat unes mesures en aquesta línia. En tot cas, Duran ha condicionat la resposta del seu partit al paper que juguin finalment les comunitats autònomes en la gestió dels aeroports.

Altres mesures

A més dels aeroports, Zapatero ha anunciat també la privatització d'un 30% de Loteries i Apostes de l'Estat, i ha avançat l'aprovació d'un paquet mesures fiscals per ajudar les pimes. Segons el president del govern central, fins a 40.000 petites i mitjanes empreses es veuran beneficiades per una rebaixa de l'Impost de Societats.

D'altra banda, Zapatero ha explicat també que no es renovarà l'ajuda de 426 euros als aturats que s'hagin quedat sense prestació. L'actual programa d'ajudes s'acaba el mes de febrer, i no es prolongarà.

stats