MERCATS
Economia 02/09/2015

Els parquets mundials tremolen decebuts pel sector industrial

L’índex d’activitat manufacturera recula a la Xina i afluixa el ritme als EUA i la UE

Júlia Manresa
3 min

BarcelonaLes indústries manufactureres d’arreu del món, començant per la Xina, no compleixen les expectatives. El país asiàtic continua presentant símptomes de refredament i comença el setembre com va acabar l’agost: contagiant els principals mercats internacionals fins a tenyir-los de vermell. Ahir les borses asiàtiques van obrir a la baixa en rebre la confirmació que el sector industrial xinès perd productivitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’activitat manufacturera del gegant asiàtic va retrocedir a l’agost fins a entrar en contracció, segons l’índex d’activitat industrial (PMI) fet públic ahir. En concret, aquest índex, que es fa partint de les noves comandes a la indústria, va quedar per sota del llindar dels 50 punts -que separa la contracció de l’expansió- al mes d’agost. Ja vorejava aquest límit al juliol, quan va marcar-ne exactament 50. Així, doncs, el PMI xinès va marcar 49,7 punts, la xifra més baixa des de l’agost del 2012. Els experts ja preveien aquest retrocés i, de fet, va ser un dels factors que va provocar la crisi borsària del mes passat. A més, durant els últims mesos, l’índex PMI de la segona economia mundial s’havia anat reduint progressivament.

Malgrat que estaven avisats, els parquets asiàtics van obrir a la baixa. Per això, les borses europees van arrencar la jornada d’ahir amb un retrocés de l’1,2% del selectiu de Xangai, un -4,6% del de Shenzhen i un -3,8% del Nikkei. A més, el PMI també retrocedeix a Rússia i en la majoria d’economies emergents, molt vinculades a l’estat de salut de l’economia xinesa.

Els principals índexs europeus i nord-americans de seguida es van encomanar d’aquestes males notícies i tampoc van poder agafar-se als seus propis índexs d’activitat industrial per intentar la remuntada. L’Íbex-35 va tornar a perdre els 10.000 punts en la primera jornada de setembre, després de tancar amb una caiguda del 2,59%. La resta de selectius de tots dos continents van acabar el dia amb pèrdues semblants: el CAC de París va perdre un 2,40%, el DAX de Frankfurt un 2,51%, l’FTSE de Londres, un 2,72%, el Dow Jones un 2,84% i l’S&P un 2,95%.

La zona euro afluixa

El creixement de l’activitat de la indústria manufacturera a la zona euro va afluixar el ritme al mes d’agost, malgrat els intents del Banc Central Europeu (BCE) per impulsar l’expansió. L’índex PMI va quedar als 52,3 punts en el conjunt de països de la zona euro, per sota dels 52,4 punts del mes anterior. En el cas dels Estats Units, l’índex PMI va passar dels 53,8 punts del juliol als 52,9 a l’agost, el nivell més baix des de l’octubre del 2013.

De fet, aquesta decepció arriba el mateix dia que la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, tornava a insistir que els indicadors apunten a un creixement feble de l’economia mundial i després que es conegués la dada d’inflació a la zona euro, que es va mantenir per segon mes consecutiu al 0,2%, lluny encara dels objectius marcats per Mario Draghi de recuperar el 2%. Si a això hi sumem la incertesa sobre la decisió de la Reserva Federal dels Estats Units sobre els tipus d’interès i la recaiguda del preu del petroli d’ahir, s’intensifiquen les pressions sobre el BCE (que s’ha de reunir demà) per estendre el seu programa d’estímuls més enllà del setembre de l’any que ve.

Per països, Holanda, Itàlia i Irlanda continuen amb mals registres d’activitat industrial. Tal com reconeixia l’economista principal de Markit, la firma que elabora l’índex PMI, “hi ha hagut signes de refredament del creixement en aquests països però es veu contrarestat per una acceleració sòlida a Alemanya”. Suggereix així que la potència industrial de la regió està assumint més esforç de creixement. En el cas d’Espanya, l’índex creix interanualment, però afluixa el ritme i se situa als 53,2 punts respecte als 53,6 del juliol. Un altre indicador que el sector industrial no ha revifat és el ritme d’afiliació al sector, un 23% inferior al de fa vuit anys.

stats