ELECCIONS 25-N
Política 01/10/2012

Mas: "La consulta l'hem de fer la propera legislatura"

El president de la Generalitat explica a TV3 que el Govern intentarà desbordar la legalitat espanyola per fer el referèndum i guanyar legitimitat a nivell internacional

Ara
4 min
Entrevista a Artur Mas al programa 'Àgora' de TV3 / JORDI BEDMAR

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reconegut en l'entrevista que li ha fet aquest dilluns Xavier Bosch en l'edició especial del programa 'Àgora' que, si Mariano Rajoy hagués acceptat endegar una comissió d'estudi sobre el pacte fiscal, no hi hagués hagut eleccions anticipades. En no ser així, Mas va veure que, fer el contrari, "hauria estat allargar artificalment la legislatura". Ha assegurat igualment que hauria pogut trobar socis per aprovar els pressupostos del 2013 i que no busca "explícitament" la majoria absoluta, però vol "fer entendre que fa falta una majoria molt rotunda" per engegar el procés cap a l'estat propi. Per això ha avançat que deixaria el càrrec de president un cop l'objectiu estigués a l'abast o assolit. "Ens enfrontem al procés més apassionant dels últims 300 anys", ha assegurat, tot i que "res no serà fàcil".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En relació al gir sobiranista de CiU, ha explicat que ha arribat a la conclusió que, "hi hagi la majoria que hi hagi, és impossible" que l'estat espanyol entengui la realitat catalana. Ha afirmat, però, que Catalunya no vol "trencaments o ruptures" i que "l'estat propi no donarà l'esquena a l'estat espanyol, però permetrà parlar en peu d'igualtat".

Els següents passos, segons Mas, han de ser obtenir "majories socials i polítiques més sòlides" i "totes les garanties" que s'assolirà l'èxit, és a dir, que Catalunya es mantindrà dins de la Unió Europea i l'euro. "La garantia que acabarà bé no la puc donar", ha reconegut, però ha defensat que val la pena intentar-ho. Igualment, ha assegurat que Unió hi donarà suport i que en un inici intentarà fer la consulta respectant el marc legal de l'Estat. "Ens anirem carregant de raons davant la comunitat internacional perquè des d'un punt de vista democràtic Catalunya tingui les institucions que el poble reclami", ha avançat, així com s'ha mostrat partidari que, com a Escòcia, es pugui pactar la pregunta de la consulta. Encara que no passi, però, Espanya "no podrà callar la veu democràtica d'un poble", ha dit, i ha confiat que la comunitat internacional forci Madrid a negociar la separació si es tanca en banda a unes reivindicacions nacionals majoritàries i democràtiques. En tot cas, ha afirmat que li "semblaria inversemblant" que els tancs arribessin a Catalunya dins el marc de la UE, tot i que preveu que Madrid "no es quedi amb els braços creuats". "Tenen més instruments que nosaltres", ha afegit, per "asfixiar o escanyar" el país, tot i que això pot reforçar les postures sobiranistes.

En tot cas, el president de la Generalitat ha assegurat que "no ens podem permetre" quedar fora de la Unió Europea i de l'euro. "Ningú pot parlar en nom de la UE", ha afirmat, tot i que ha opinat que "el sentit comú porta a pensar que, si ja ets dins de la UE i l'euro, el fet de tenir un estatus diferent no t'hauria de fer fora si mantens tots els compromisos, com és el cas".

De la mateixa manera, Mas ha defensat que "la consulta l'hem de fer la propera legislatura, però hem de deixar cert marge" per si hi ha imprevistos, tal com ja n'hi ha a la proposta aprovada per CiU, ICV-EUiA, ERC i SI en el debat de política general, que fixa que la consulta s'ha de realitzar "prioritàriament la propera legislatura". Igualment, "la pregunta ha de ser clara", tot i que no l'ha concretada, i amb l'objectiu d'assolir el vot favorable d'una "majoria inqüestionada i inqüestionable". Assolit aquest punt, "no hi podria haver marxa enrere en un cas així, si ens en sortim", segons Mas.

Mas tampoc creu que casos de corrupció que esquitxen CiU, com el cas Palau, puguin afeblir la transició cap a l'estat propi. "Que comenci el procés i que s'arribin a les conclusions que calgui", ha defensat.

Qüestionat sobre les declaracions de l'empresari José Manuel Lara conforme hauria de traslladar la seu del grup Planeta de Barcelona a Madrid en cas d'esdevenir un estat, Mas creu que "no es pot confondre una declaració concreta amb tot l'empresariat", insinuant que també hi ha empresaris favorables a l'estat propi. Tot i això, no ha volgut respondre Lara perquè "el pitjor que ens pot passar als catalans és barallar-nos entre nosaltres".

Atur i retallades

Mas ha reconegut igualment el seu fracàs entorn l'objectiu de reduir l'atur, malgrat que ha recordat que "Europa torna a estar en recessió". Quant a les retallades, ha defensat que no hi havia alternatives i que els impostos ja són molt alts a Catalunya. "No puc garantir que no hi haurà més retallades i, qui ho faci, menteix", ha afegit, malgrat que ha apostat per moderar l'austeritat si hi ha perill de perjudicar l'estat del benestar. "Jo no hi gaudeixo, però estem a la UE i l'euro, i hi ha unes normes que crec que són excessives", ha reconegut.

Pel que fa la cimera de presidents autonòmics de dimarts, Mas ha explicat que hi va amb l'objectiu de denunciar que "no és un tracte just ni lleial entre els esforços que està fent l'estat central per reduir la despesa i el que s'està exigint a les comunitats autònomes". "No crec que me'n surti", ha reconegut, recordant que la majoria dels presidents són precisament del mateix color polític que el govern estatal.

stats