Els suports plurals impulsen la victòria d'En Comú Podem

Les primeres dades a nivell municipal indiquen que En Comú Podem hauria rebut vots de C's i en menor mesura de la CUP.

Toni Rodon
3 min
Els candidats catalans a les eleccions del 20-D

La candidatura En Comú Podem, encapçalada per l'historiador Xavier Domènech, va guanyar diumenge les eleccions a Catalunya. La formació va aconseguir un de cada quatre vots a Catalunya (927.940 sufragis), amb grans resultats en moltes poblacions catalanes, com a Barcelona ciutat, on quasi dobla en nombre de vots a ERC, segona a la ciutat.

Amb els resultats encara provisionals (falta el recompte final del CERA), les dades a nivell municipal ja ens comencen a marcar algunes tendències del que ha passat.

Una de les primeres preguntes que sorgeix dels resultats de diumenge és la font de la victòria d'En Comú Podem. Com s'observa en el gràfic següent, un dels primers objectius de la formació era no perdre suports entre els votants de Catalunya Sí Que Es Pot del setembre. Aquest primer objectiu sembla que es va assolir de forma notòria.

Relació entre els vots de Podem i CSQP

Tanmateix, un cop coneguts els resultats electorals, les interpretacions sobre l'origen del creixement van començar a créixer. Una de les primeres idees és que En Comú Podem va rebre una part important de votants de la CUP, formació que diumenge no es va presentar. A nivell municipal, la relació que s'observa és més aviat baixa. És positiva, sobretot a la província de Barcelona, però les dades no semblen indicar un gran intercanvi de vots entre ambdues formacions. Es tracta d'una tendència que caldrà confirmar quan disposem de les dades per secció censal i es pugui afinar més en un possible transvasament entre les dues formacions.

Relació entre els vots de Podem i la CUP

En canvi, la relació entre entre els vots d'En Comú Podem i els suports de C's (el setembre d'enguany) és més forta.

Relació entre els vots de Podem i C's

Per tant, les dades suggereixen que En Comú Podem va beure tant de C's com de la CUP, tot i que la relació amb la primera formació és més forta. Si fos així, es confirmaria la idea que C's, en les eleccions al Parlament, rep un vot elevat tipus protesta i que es desenvolupa millor en contextos en què l'eix nacional és el protagonista.

Votants de la CUP cap a ERC?

Tot apunta també que Gabriel Rufián va arrossegar un grapat rellevants de votants de la CUP. En aquest cas, la correlació entre les dues formacions és més elevada que amb el cas d'En Comú Podem.

Relació entre els vots d'ERC i la CUP

Finalment, convé preguntar-se si DiL i ERC van aconseguir recollir tots els suports que va rebre Junts pel Sí el mes de setembre. Com mostren els dos gràfics següents, no sembla que aquest hagi estat el cas. Malgrat que la relació és positiva, en la majoria dels casos el suport que van rebre, fins i tot sumant els vots de les dues formacions, és inferior que el que van aconseguir el mes de setembre.

Relació entre els vots de JxS i DiL
Relació entre els vots de JxS i ERC
stats