Croàcia es relaxa i es deixa empatar un partit marcat pel llançament de bengales (2-2)

La República Txeca iguala de penal al minut 94' un partit que els croats dominaven 0-2 pels gols de Perisic i Rakitic

Roger Requena
Perisic celebra amb Rakitic el gol anotat davant la República Txeca

BarcelonaDe l'excel·lència a la vergonya. Croàcia ho tenia tot fet, guanyava amb comoditat 0-2 i dominava el partit contra la República Txeca, però de la manera més absurda possible, relaxant-se abans d'hora, ha acabat desaprofitant un triomf que li hagués permès firmar la classificació matemàtica pels vuitens de final. A quatre minuts pel final, guanyava 1-2 quan alguns aficionats croats han llençat bengales i algun petard sobre la gespa. Això ha obligat a aturar el joc, i en la represa la República Txeca ha acabat trobant l'empat gràcies a un penal per mans dins de l'àrea que ha transformat Necid al 94'.

Entestada en demostrar que pot convertir-se en la gran sorpresa d'aquesta Eurocopa, Croàcia ha realitzat una hora de partit que ha vorejat l'excel·lent. Superior en atac i en defensa, tenia peu i mig als vuitens a través d'una proposta elaborada, amb personalitat i molts pocs dubtes. Estava ratificant el que ja havia demostrat a la fase de classificació, fet que no sempre passa en una gran cita de nacions.

Durant bona part del partit, han sotmès a una República Txeca massa defensiva i replegada, i que amb prou feines ha arribat a incomodar la porteria de Subasic. Les llàgrimes de Srna mentre sonava l'himne —el capità croat ha perdut al seu pare aquesta setmana—, semblaven servir de motivació per un conjunt que tenia en Modric i Rakitic dos motors de joc incombustible. Portant la iniciativa i pressionant alt per forçar una ràpida pèrdua rival, han convertit el primer temps en un setge constant que ha acabat trobant premi amb el gol de Perisic, un xut creuat que ha superat Cech.

En la primera hora de joc, els croats han sabut gestionar el partit, primer amb possessions pacients, esperant desordenar uns txecs tancant al seu camp, i després jugant amb el nerviosisme del seu rival, pressionat per l'esgotament del temps i de les forces. Obligada a reaccionar, la República Txeca ha intentat donar un pas endavant en el segon temps, on han intentat portar la iniciativa. Amb més cap que cor, els croats han refredat el duel, evitant pèrdues en zones de risc i procurant allargar les possessions per tal de defensar amb la pilota.

El segon gol, que semblava la sentència, no ha tardat en arribar. Fruït d'un error en la sortida de la pilota, Perisic ha aprofitat una pèrdua dels txecs i ha assistit a Rakitic, que amb qualitat i destresa ha superat a Cech amb una vaselina. Més alliberat que quan juga al Barça, el migcampista ha tornat a demostrar la facilitat que té per arribar a l'àrea des de la segona línia. Amb el partit resolt, el tècnic croat ha hagut de canviar per lesió a una peça important com Modric, que ha estat substituït en el minut 64 pel seu company d'equip al Madrid Kovacic. Segons els metges de la selecció, el canvi ha estat degut a una distensió a l'adductor de la cama esquerra que podria impedir-li jugar el partit contra Espanya.

Škoda, Vida i les bengales, contrapunt a la festa croata

La reacció txeca ha estat tardana, però ha acabat arribant un cop Croàcia s'ha relaxat. De forma inesperada, quan el partit semblava totalment controlat per una Croàcia que semblava més a prop de fer el tercer que de rebre el primer, ha arribat el gol de cap d'Škoda, que havia entrat pocs minuts abans. No ha estat encertat la defensa croata, que s'ha confiat abans d'hora i ha concedit un error que ha permès al seu rival arribar amb opcions de puntuar en el tram final.

La nota negativa del partit l'han protagonitzat alguns aficionats croats, que han llençat diverses bengales a la gespa quan restaven quatre minuts per acabar el duel, que s'ha hagut d'aturar durant uns minuts. A més, han tirat un petard que ha esclatat en el cos d'un operari que es trobava retirant les bengales de la gespa. Una interrupció que ha acabat tenint un efecte negatiu letal pels seus.

Els jugadors croats han hagut de demanar calma als seus propis aficionats. Quan s'ha reprès el joc, però, semblaven descentrats, i ha acabat passant l'impensable: una pilota aèria a l'àrea l'ha acabat colpejant amb una mà Vida, que ha provocat un absurd penal. No l'ha desaprofitat Necid, que ha establert l'empat final. Els txecs, fins i tot, han pogut firmar un tercer gol en els més de deu minuts d'afegit que ha tingut la segona part. Croàcia serveix així a Espanya la possibilitat de liderar el grup en solitari.