La Diputació de Barcelona impulsa el desenvolupament de les 'smart regions'

L’administració local facilita la planificació i l’assessorament a iniciatives que se situen en l’àmbit de les ciutats intel·ligents i els ofereix suport tècnic i econòmic

Pep Lloveras
3 min

BarcelonaAlguns estudis coincideixen a afirmar que l’any 2050 el 70% de la població mundial viurà en ciutats. Veient el que ens espera en un futur no tan llunyà, la gestió de les ciutats és un dels aspectes fonamentals en les polítiques del segle XXI. En aquest sentit, governs i empreses privades treballen per implantar noves tecnologies que facilitin la gestió de les urbs, com ara sensors per controlar el trànsit, il·luminació intel·ligent, sistemes d’informació sobre el transport, reg intel·ligent per als jardins o processos burocràtics via internet, entre d’altres. Però aquest gran pas cap endavant no acaba aquí. Per poder gestionar tots els aspectes d’una ciutat del futur és necessari adaptar les infraestructures als nous temps per donar pas a les anomenades smart cities, però els que realment s’impliquen en els processos de cocreació de les ciutats intel·ligents, els smart citizens, prenen cada vegada més importància.

Els objectius d’una ciutat intel·ligent passen per millorar la qualitat de vida de les persones, obrar en pro de la sostenibilitat econòmica i ambiental, procurar una gestió eficient dels serveis, treballar per a la innovació en materials, recursos i models, i utilitzar la tecnologia de manera intensiva.

Les infraestructures d’aquestes ciutats prenen especial importància, ja que tots els serveis, ja siguin públics o privats, han de treballar de manera integral connectats entre si. La informació es converteix en la millor eina per aportar coneixement, afegir valor i generar eficiència. Les noves tecnologies de la informació i la comunicació aporten eines que interpreten totes les dades que es generen en un territori intel·ligent i participen en la gestió, però sense una societat intel·ligent, innovadora, sostenible, activa i participativa, això no és possible.

Línies d’actuació

Les smart cities han modernitzat els principis d’economia, eficàcia, eficiència i transparència que inspiren les actuacions de l’administració pública local. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona coordina aliances amb socis internacionals i busca de manera activa recursos econòmics que afavoreixin el creixement equilibrat i sostenible de les ciutats i de la regió. A més dels ciutadans intel·ligents, els territoris prenen protagonisme més enllà de les ciutats intel·ligents, i ja es parla de smart regions.

Un servei com la teleassistència 24 hores 365 dies l’any incrementa la qualitat de vida de més de 61.000 persones de 306 municipis de la demarcació de Barcelona, i es complementa amb 4.000 dispositius de seguretat que detecten mobilitat o passivitat, caigudes, gas i fum, així com absència. L’administració pública local de Barcelona s’ha proposat avançar en projectes que augmentin l’autonomia de les persones.

Impulsar un territori equilibrat i sostenible és un altre dels punts recollits en la línia d’actuació de la Diputació, que compta amb projectes com el Sistema d’Informació Territorial de la Xarxa d’Espais Lliures (SITXELL), reconegut pel Premi de les Nacions Unides al Servei Públic (UNPSA, 2012), pensat perquè els municipis gestionin els seus espais lliures.

Fomentar plans d’eficiència i estalvi energètic als municipis i la utilització de les energies renovables mitjançant sistemes per mesurar i controlar el consum d’energia, per exemple, i facilitar la gestió interna dels municipis a través d’eines TIC són dues de les prioritats de l’administració. En aquest àmbit, el núvol de la Diputació, un cloud privat municipal amb aplicacions, recull tota la informació sobre infraestructures i gestió municipal per a ajuntaments. Per la seva banda, el portal de dades obertes posa a disposició dels usuaris totes les dades que es destil·len de la ciutat intel·ligent perquè empreses, associacions i ciutadans les facin servir en la creació de nous productes i serveis que aportin valor, innovació i impuls social i econòmic.

La Diputació, a més, contribueix a crear les smart destinations, mitjançant materials multimèdia i virtuals amb l’ús de codis QR en itineraris senyalitzats, reflexiona sobre iniciatives territorials innovadores a favor del desenvolupament econòmic, treballa per activar l’àmbit de l’esport i construeix solucions intel·ligents per a la xarxa local de carreteres, amb la implantació de la fibra òptica.

stats