BARÇA
Esports 18/04/2015

El Barça passa del patiment extrem a un triomf vital en tot just 45 minuts (2-0)

Un gol matiner de Suárez dóna el triomf al líder contra un València magnífic durant els primers 45 minuts

Toni Padilla
Messi i Luis Suárez celebren el gol de l'uruguaià contra el València / ALBERT GEA / REUTERS

BarcelonaEl Barça ha jugat amb foc però ha superat el València en un partit no apte per a cardíacs (2-0). Malgrat el gol de Luis Suárez als dos minuts de joc, el primer temps ha estat un monòleg dels homes de Nuno, superiors en el joc però desafortunats en atac. A la segona part, els canvis tàctics dels dos equips han dibuixat un escenari diferent, amb un Barça capaç de gestionar millor les emocions, allunyant els valencians de la porteria de Nuno. El triomf permet mantenir el liderat després d'un partit ben perillós, ja que l'equip de Luis Enrique no ha descansat gaire després de la jornada de Champions.

El Barça, més cansant després de l'esforç de París, ha vist el retorn d'Alves a l'equip. Sense Iniesta, Luis Enrique ha apostat per Mathieu de central, amb Mascherano i Sergio Busquets al mig del camp. Xavi, ofegat per un joc tan físic, no ha pogut controlar un partit vertical, boig, en què el Barça ha donat el primer cop gràcies a una contra d'Alves i Messi, i en què Suárez, en forma, no ha fallat i ha marcat el seu tercer gol en tot just quatre dies. El tècnic asturià, però, ha apostat per jugadors forts, amb l'excepció de Xavi, contra un València imponent. I jugant amb les mateixes armes, ha guanyat el duel l'equip de Nuno.

El gol ha donat pas a un monòleg de joc valencianista. Amb Parejo manant, l'equip de Nuno ha tingut una gran ocasió per empatar quan José Luis González, l'àrbitre del partit, ha vist penal en un contacte lleu de Piqué sobre Rodrigo. Bravo, però, ha aturat el xut de Parejo. Així i tot, el penal fallat no ha aturat el patiment dels 98.000 espectadors presents al camp. El València ha xutat en tres ocasions contra la porteria de Bravo, ha xutat al pal, controlat el ritme i tancat un Barça incapaç de sortir de la seva àrea. Les decisions arbitrals, horribles, no han ajudat gaire, i han permès les faltes del mig del camp d'un València més connectat. Messi, però, ha perdonat, tot sol, el possible 2-0 en xutar fora abans del descans. En un partit intens i físic, el València mereixia més. Bravo, que ha fet oblidar l'errada de Sevilla, ha estat clau.

A la segona part, Luis Enrique ha donat entrada a Rakitic per Adriano, i ha situat Mascherano al mig de la defensa i Mathieu a la banda. Nuno ha apostat per Gayà, però en el joc dels canvis ha guanyat el tècnic asturià. Malgrat un bon xut aturat per Bravo posterior a l'aparició de Negredo sobre la gespa (min 74), el Barça ha controlat els espais, ha amagat la pilota i Messi tingut dues ocasions per marcar. El Barça, més tàctic i elegant, ha capgirat el duel. Xavi ha crescut en el partit, Rakitic ha guanyat els duels i la defensa s'ha sentit més ferma. Luis Enrique ha donat descans a Suárez i Xavi, cansats, i ha fet entrar Pedro i Sergi Roberto. La defensa del València, amb Otamendi i Mustafi imponents, ha evitat el segon gol blaugrana amb una gran actuació. Només Messi, en el darrer segon del partit, després d'aprofitar una contra quan tot el València estava atacant, ha tancat l'expedient del partit.

Al final, el Barça ha aconseguit endur-se els tres punts després d'un segon temps relativament plàcid, comparat amb el malson d'un primer temps en què el València ha merescut més.