Internacional 03/11/2014

Espanya, novè exportador mundial d'armes

Un informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau alerta de les vendes a països del Pròxim Orient on no es respecten els Drets Humans

Ara
2 min
Informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

BarcelonaEspanya s’ha convertit en el novè exportador mundial d’armes, segons denuncia l’informe difós pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau. L’estudi, titulat “Exportacions expanyoles d’armament 2004-2013” estableix que l’any passat Espanya va exportar armes par valor de 3.907 milions d’euros, la quantitat més elevada que s’ha registrat fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb aquesta dada, Espanya se situa com a novena potència mundial d’exportació d’ames, només per darrere de Rússia, els Estats Units, la Xina, França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Israel. Per als propers anys ja s’han aprovat exportacions per valor de 7.694 milions d’euros.

Pel que fa al destí de les armes fabricades a Espanya, els investigadors es mostren especialment preocupats per la zona del Pròxim Orient (Emirats Àrabs, Aràbia Saudita, Oman, Egipte, Jordània i Israel) , on la venda d’armes s’ha multiplicat per deu entre 2012 i 2013, assolint un valor de 1.378 milions d’euros. “El risc d’aquestes operacions es troba directament relacionat amb els conflictes i les hostilitats que s’estan produint en alguns països de la zona i que s’uneixen a un clima d’inestabilitat general en la regió”, apunta el centre antimilitarista.

“Interpretació laxa” de la llei

L’estudi critica que “Espanya ha fet una interpretació molt laxa de la llei contra el comerç d’armes i any rere any estableix polítiques i mecanismes de promoció de les exportacions d’armes espanyoles, moltes a destinacions controvertides”.

Entre els principals destinataris de l’armament espanyol hi ha els països membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament d’Europa (OCDE), que representen el 71% del total de les vendes (2.770 milions d’euros); els estats que conformen l’OTAN, que han comprat el 38% de totes les armes (1.497 milions d’euros); en tercer lloc els països de la UE, que suposen el 36% de les exportacions espanyoles (1.414 milions d’euros); i per últim països amb un Índex de Desenvolupament Humà mitjà o baix, que han comprat en el període estudiat el 8% (301 milions d’euros) del total de l’armament.

Pel que fa al tipus d’armament, destaquen aeronaus i bucs, que representen el 75% del total de les exportacions, fins a components de les categories 6 (tancs, carros, blindats, amfibis, etc.), 4 (bombes, coets, míssils, torpedes), 3 (municions i complements) i 11 (equips electrònics).

L’informe denuncia que “la política del govern espanyol es basa en l’opacitat, el secretisme i l’absència de mecanismes de control polític i jurdídic, cosa que suposa que ni el Congrés ni la societat civil puguinexercir el dret constitucional de control i supervisió”.

Pel Centre Delàs això posa de manifest “la rellevància dels interessos econòmics i comercials de les exportacions d’armes per sobre dels Drets Humans. L’entitat formula tres propostes concretes per millorar la transparència en el comerç d’armes: compareixences regulars al Parlament dels responsables de Defensa, que es faci pública la informació dels contractes de venda d’armes i que es controlin les exportacions a països en conflicte o que vulneren els Drets Humans.

stats