L'Afganistan dels talibans

"Hi havia sang per totes bandes"

L'ARA reconstrueix el dia de l'atac contra els turistes catalans a l'Afganistan a partir de testimonis sobre el terreny

4 min
L'hospital Emergency a Kabul, on continua ingressada la turista de Bilbao que va resultar ferida a l'atac.

BarcelonaUna turista espanyola de 33 anys és qui es va haver de fer càrrec del grup d’estrangers després de l’atac de divendres a Bamian, al centre de l’Afganistan. El guia local era a l'hospital amb els ferits i els cossos dels morts i estava totalment abatut: un dels afganesos morts era el seu cosí. Els altres cinc turistes que van resultar il·lesos també estaven enfonsats i alguns no deixaven de plorar. Així que la dona es va encarregar de recollir les pertinences dels turistes morts i ferits, de parlar amb els talibans i d'exigir que els ajudessin a tornar a Kabul amb les màximes garanties de seguretat. Aquest és el relat del que va passar el dia de l'atemptat. L'ARA ha fet la reconstrucció a partir de fonts locals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup de turistes va aterrar a l'Afganistan dimecres passat. En total eren 13 persones: sis espanyols, dos australians, un noruec, una lituana, un nord-americà, una argentina i una francesa. Tots van viatjar amb una agència de viatges. Aquest diari no ha pogut confirmar amb quina, però tot sembla indicar que es tracta d’una agència de Barcelona, perquè just en aquestes dates tenia previst un viatge a l’Afganistan per al qual s’havien esgotat totes les places.

Dos dies més tard, els turistes es van traslladar a la ciutat de Bamian, on va tenir lloc l’atemptat. Viatjaven en tres furgonetes i els acompanyava un guia local, Mohammad Jan, contractat per l'agència afganesa Wonderland. Cap a les tres de la tarda es van registrar a l'hotel i, després de descansar una hora, van visitar el penya-segat on hi havia els budes gegants que els talibans van dinamitar el 2001. Després es van traslladar al basar de Bamian a fer algunes fotografies i allà és on tot va canviar en qüestió de segons: dos homes els van disparar de manera indiscriminada, segons fonts dels talibans. Els vehicles van quedar plens de sang i els cossos d'alguns turistes van quedar tirats a terra.

Tres catalans van morir: Ramon Belmas Rimbau, que era químic i originari de Girona, i Susana Vilar Bühler i Elena Schröder Vilar, que eren mare i filla i totes dues farmacèutiques. Una regentava la farmàcia de l'estació de Sants de Barcelona i l'altra en tenia una a les Arenes de Terrassa. També van perdre la vida tres afganesos, entre ells els conductors de dues de les furgonetes. Així mateix, sis persones van resultar ferides –quatre estrangers i dos afganesos–, entre elles Araceli Tamayo, una jubilada de banca de Bilbao de 82 anys.

Els ferits van ser atesos en un primer moment a l'hospital de Bamian, però després es va decidir traslladar-los a Kabul. El viatge es va fer per carretera: un trajecte de 180 quilòmetres que requereix com a mínim tres hores i mitja de temps a causa del mal estat de la calçada. Van arribar a la capital afganesa a les tres de la matinada de dissabte i van ingressar a l'hospital Emergency, que gestiona aquesta ONG italiana i que es pot dir que és l'únic de la ciutat amb estàndards occidentals.

Els sis turistes que van quedar il·lesos van tornar a l'hotel sense el guia. Entre ells hi havia dos espanyols: una dona de 33 anys i un home de 70. Ella és qui es va encarregar de parlar amb els talibans per demanar-los que els ajudessin a “arribar a Kabul com més aviat millor per poder tornar a casa”. També va recollir les pertinences dels turistes morts i ferits que eren a les habitacions de l'hotel. Cap a les onze de la nit el grup va emprendre el viatge de tornada a Kabul. Ho van fer en dues furgonetes i escortats per un vehicle dels talibans.

"Hi havia sang per totes bandes", ha explicat la turista francesa Anne-France Brill en declaracions a l'agència AFP. Ella és una de les que va tenir sort: es va ajupir al terra d'una de les furgonetes i va sortir il·lesa de l'atac.

Un dels dos turistes espanyols il·lesos ha agafat un vol aquest diumenge de tornada a Espanya, segons han informat fonts del ministeri d'Exteriors espanyol. L'altra persona continua a Kabul, així com la dona que va resultar ferida. El seu pronòstic és reservat, encara que evoluciona favorablement.

Al país asiàtic ja hi han arribat l'ambaixador espanyol a l'Afganistan –que ostenta aquest càrrec, tot i que té la legació diplomàtica a Qatar– i un altre representant de l'ambaixada al Pakistan per acompanyar el grup de turistes fins que tots tornin a Espanya i els cossos de les persones mortes siguin repatriats.

Minut de silenci aquest diumenge a Terrassa per recordar una de les farmacèutiques mortes en l'atac contra turistes a l'Afganistan.

D'altra banda, aquest diumenge a Terrassa veïns d'Elena Schröder Vilar, una de les turistes mortes, han fet un minut de silenci en la seva memòria i l'Ajuntament ha decretat un dia de dol. El consistori de Barcelona també recordarà les víctimes de l’atemptat aquest dimarts.

A Bamian, els hotels s'han quedat sense turistes aquest diumenge. Pràcticament tots han tornat a Kabul i els que tenien reserves les han anul·lat. Set persones continuen detingudes. Avui l'Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat, segons ha informat la cadena Alarabiya News.

stats