Guerra entre Israel i Palestina

Pressió a Netanyahu perquè aclareixi el seu pla per a Gaza després de la guerra

Alguns dels seus socis de govern volen que la Franja estigui sota supervisió internacional

Isabel Kershner (The New York Times)
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, amb el titular de Defensa, Yoav Gallant, en una roda de premsa.

JerusalemEl ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant –del mateix partit conservador que Benjamin Netanyahu–, i Benny Gantz –un antic cap militar centrista i rival del primer ministre israelià que es va unir al seu govern poc després de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre– han exigit a Benjamin Netanyahu que presenti una estratègia sobre el futur de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tant Gallant com Gantz han acusat implícitament Netanyahu en els últims dies de posar la seva supervivència política per davant de la seguretat nacional. Li demanen que esculli entre un final que deixaria Gaza sota el control militar israelià –tal com volen els seus socis de coalició d'extrema dreta– o una Gaza dirigida per una alternativa palestina que no sigui Hamàs amb suport internacional.

Gantz fins i tot ha donat un ultimàtum al primer ministre: li ha dit que el seu partit, Unitat Nacional, abandonarà el govern el 8 de juny si tria "el camí dels fanàtics" i no obre un camí estratègic de futur. Encara que aquesta formació sortís de l’executiu, però, la coalició de govern encara tindria majoria, amb 64 dels 120 escons del Parlament. Amb tot, deixaria Netanyahu en una posició feble en què dependria dels seus socis de línia dura i amb menys legitimitat nacional i internacional.

No volen Mahmud Abbas

Gantz, però, està d’acord amb Netanyahu que l'Autoritat Palestina, encapçalada pel president Mahmud Abbas, no es faci càrrec de Gaza en el futur. En canvi, no rebutja que una administració nord-americana, europea, àrab i palestina s’encarregui dels afers civils de la Franja com a alternativa a Hamàs i Abbas.

Per la seva banda, Gallant també ha exigit a Netanyahu que expliqui qui o què hauria de substituir Hamàs a Gaza després de la guerra. Ha desafiat el primer ministre a dir clarament si dona suport o no als plans dels seus socis d'extrema dreta.

Les demandes de Gantz i Gallant arriben a mesura que la pressió creix a Israel perquè el govern prengui decisions clares per alliberar els 128 ostatges que continuen a Gaza –dels quals no se sap quants són morts– i per desmantellar el poder militar de Hamàs. Gantz ha exigit que tornin els ostatges, que es posi fi al control de Hamàs a Gaza i que es desarmi la Franja. Però no ha explicat com aconseguir tots aquests objectius.

stats