Internacional 26/06/2016

Jeremy Corbyn destitueix de matinada el seu ministre d'Exteriors a l'ombra, Hilary Benn

El Brexit agreuja la guerra interna en el laborisme mentre dos milions i mig de persones signen una petició popular per repetir el referèndum sobre la UE

Quim Aranda
3 min
Destituït el ministre d'Exteriors a l'ombra Hilary Benn.

LondresEl Regne Unit continua immers en el caos polític provocat pel terratrèmol del Brexit. Jeremy Corbyn, màxim dirigent del Partit Laborista, ha des­tituït aquesta matinada Hilary Benn, el seu ministre d'Exteriors a l'ombra. Segons publicaven diferents mitjans de comunicació, en les últimes hores Benn hauria estat promovent una revolta en contra de Corbyn per demanar la renúncia en massa dels membres del govern a l'ombra i així forçar-lo a anar-se'n. La destitució ja ha provocat la renúncia d'una altra membre de l'equip de Corbyn, Heidi Alexander. El ministre de Sanitat a l'ombra també acaba de renunciar al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins ara, Corbyn i Benn havien mantingut una prou tensa relació, exten­siva a bona part dels diputats laboristes. Entre el grup parlamentari hi ha la creença generalitzada que Corbyn no té possibilitats de guanyar unes eleccions generals. La posició que manté en relació amb la immigració i uns plantejaments econòmics massa escorats a l'esquerra en serien la causa.

Ahir, en un discurs a Londres per valorar els resultats del referèndum de dijous, Cor­byn va afir­mar que el lliure moviment de persones hauria de continuar mal­grat la decisió del Regne Unit de deixar la Unió. Molts dels seus diputats creuen que insistir-hi és no parar atenció a les preocupacions dels electors. Però Corbyn sosté que el problema no és l'emigració de la UE sinó les polítiques d'aus­teritat del Partit Conservador, que han empobrit molt les classes populars angleses i gal·leses i que han escanyat el finançament de serveis socials bàsics.

El laborisme, de fet, està atrapat en la dinàmica empesa per Nigel Farage, el cap del UKIP (Partit per la Independència del Regne Unit), que ha fet de la retòrica antiimmigració l'ariet de la campanya a favor del Brexit. Els tradicionals votants laboristes del nord d'Anglaterra, Gal·les i de les Midlands s'han escoltat més Farage que no pas Corbyn. D'altra banda, Corbyn ha estat acusat de tebi en el seu compromís amb la permanència del Regne Unit a la UE.

El Brexit ha obert la caixa dels trons davant de la quasi segura convocatòria d'uns comicis avançats, un cop el Partit Conservador hagi nomenat el relleu de David Cameron, que divendres va anunciar la seva dimissió. El nou primer ministre podria ser escollit el 26 de setembre.

Abans que Corbyn destituís Benn, la posició del primer ministre ja era molt difícil. Dos diputats laboristes han anunciat que promouran una moció de confiança per forçar el grup parlamentari a votar-la dimarts. Un més que probable resultat en contra de Corbyn podria desfermar una nova pugna pel lideratge del partit.

Però l'encara cap del laborisme assegurava ahir que davant d'aques­ta possibilitat hi plantarà cara. Malgrat la seva voluntat, el cert és que la posició de Corbyn és cada vegada més difícil. Compta amb el suport de la mateixa base jove i urbana que el va dur al capdavant del partit, però no amb els diputats dels tradicionals bastions d'Anglaterra i Gal·les, als quals els electors han girat l'esquena.

Petició popular

En mig del desconcert generalitzat pel Brexit, i la falta d'un pla immediat clar per part dels guanyadors de quin ha de ser el pròxim pas, una petició popular perquè es repeteixi el referèndum ja aplega més de 2,5 milions de signatures. Alguns diputats laboristes demanen, a més, que el Parlament bloquegi la decisió d'abandonar la UE. Cameron, però, en el discurs de renúncia de divendres, va assegurar que "es respectarà la voluntat dels britànics".

Nigel Farage ha piulat aquesta matinada que un intent d'aturar la sortida del país de la Unió només faria que atraure més votants cap a les files del UKIP.

El desolador paisatge institucional que es viu a Londres s'accentua amb la desaparició pública del ministre del Tresor, George Osborne, des del dia abans del referèndum. Osborne va anunciar poc abans del 23-J que si hi havia Brexit el país es veuria abocat a un pressupost d'emergència, amb més retallades i més augment d'impostos. Fins ara no ha dit res més, però. Quan aquesta nit obrin els mercats asiàtics i demà els europeus, les pèrdues generalitzades viscudes divendres podrien aprofundir-se.

stats