Premi Nobel de la Pau
Internacional 10/12/2011

La presidenta de Libèria dedica el Nobel de la pau a totes les dones del món

Ellen Johnson Sirleaf i les activistes Leymah Roberta Gbowee i Tawakul Karman han estat guardonades "per la seva lluita no violenta” per a la igualtat de gènere. El Nobel de la pau 2010, l'activista xinès Liu Xiabo, segueix empresonat

ARA/Agències
2 min
Gbowee, Karman i Sirleaf amb el Nobel / REUTERS

OsloLa presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, ha dedicat aquest dissabte el Nobel de la pau 2011 a totes les dones del món, “en especial a les que han vist els desastres que produeix la violència despiadada”. En la cerimònia d'entrega a Oslo del reconegut guardó, Sirleaf ha recordat a d'altres dones que amb anterioritat han guanyat el Nobel de la pau i aquelles que “amb la seva lluita privada i silenciosa han ajudat a formar el nostre món”. “No tingueu por de condemnar la injustícia, encara que estigueu en minoria. No tingueu por a buscar la pau, encara que parleu amb una veu dèbil. No tingueu por d'exigir la pau”, ha dit la presidenta de Libèria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ellen Johnson Sirleaf comparteix el premi d'un milió i mig de dòlars amb la seva compatriota, l'activista Leymah Gbowee, i la periodista iemenita Tawakkol Karman. Les tres han estat reconegudes pel comitè dels premis Nobel per la seva lluita pacífica a favor de la seguretat de les dones i pels esforços per aconseguir la pau.

El difident xinès Liu Xiaobo, que va guanyar el Nobel de la pau l'any passat, continua a la presó i compleix una condemna d'onze anys per subversió.

En el discurs que ha oberta la cerimònia, el secretari del Comitè Nobel noruec, Thorbjørn Jagland, ha ressaltat que no es pot aconseguir ni la pau ni una democràcia duradora “a no ser que les dones aconsegueixin les mateixes oportunitats que els homes per influir en el desenvolupament de la societat a tots els nivells”.

Johnson Sirleaf, de 72 anys, va accedir al poder després de guanyar les eleccions del novembre de 2005, convertint-se en la primera presidenta africana escollida democràticament. El Comitè Nobel li reconeix haver "contribuït a assegurar la pau a Libèria, promoure el desenvolupament econòmic i social i reforçar la posició de les dones".

La designació de Sirleaf està envoltada de certa polèmica perquè es va fer pública dies abans que es celebressin eleccions a Libèria, en les quals l'oposició va promoure un boicot i va acusar Sirleaf de frau per ser reelegida.

En una entrevista amb l'agència Associated France Press, Sirleaf ha expressat el seu desig de veure una presidenta al capdavant de la Casa Blanca. "No sé quan es produirà i ni tan sols sé si mai passarà però crec que a tots ens agradaria viure-ho", ha dit Sirleaf.

Leymah Roberta Gbowee, de 39 anys, va impulsar l'any 2002 el moviment pacifista i multiètnic Dones de Libèria Per la Pau, que va posar fi a la segona guerra civil al país i que ha treballat per augmentar la influència de les dones a l'Àfrica.

La iemenita Tawakul Karman, de 32 anys, i la més jove en guanyar el premi, ha jugat un paper central en la lluita pels drets de les dones i per la democràcia i pau al seu país. Lidera el grup Dones Periodistes Sense Cadenes, creat l'any 2005.

stats