DEBATS SOCIALS
Internacional 23/04/2013

Rebrot de l'homofòbia a França

L'oposició a la llei dels matrimonis gais, que avui s'aprova, alimenta amenaces contra el col·lectiu

àlex Vicente
2 min

ParísDesprés de sis mesos de debat explosiu, tant al carrer com als bancs del Parlament, els diputats francesos aprovaran definitivament aquesta tarda la nova llei que autoritzarà el matrimoni homosexual. Haurà estat un camí tortuós per a l'executiu de François Hollande, que en un primer moment va creure que l'operació seria un simple tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president francès no comptava amb l'aliança establerta entre grups amb interessos diferents -de la defensa dels valors tradicionals al simple oportunisme per posar Hollande contra les cordes-, amb l'únic denominador comú d'oposar-se amb radicalitat al projecte governamental. Un front d'oposició ferotge, format per grups ultracatòlics i associacions per la família de perfil conservador, liderats per l'estrella mediàtica Frigide Barjot i amb el suport, de manera més o menys explícita, de la dreta parlamentària.

Lluny d'extingir-se, el front s'ha anat enfortint en les últimes setmanes, amb una marcada radicalització dels seus mètodes en l'última setmana. Barjot, inefable personalitat televisiva, va il·lustrar-ho a la perfecció fa uns dies en expressar la següent amenaça: "Hollande vol sang i n'hi haurà".

En les últimes hores, els líders del front han intentat camuflar l'homofòbia latent del moviment -asseguren que s'oposen al matrimoni gai però no als homosexuals- i han minimitzat la presència de grups d'extrema dreta, malgrat que les càmeres de televisió s'han encarregat de detectar-hi presències visibles.

Amenaces directes

Aquest clima gairebé irrespirable, marcat per alguns atacs homòfobs tant al carrer com en bars gais, va arribar ahir al seu súmmum, quan el president de l'Assemblea Nacional, el socialista Claude Bartolone, va rebre una carta anònima que contenia una amenaça de mort i pols de pólvora. "Els nostres mètodes són més radicals i expeditius que les manifestacions. Heu volgut la guerra i la tindreu", expressaven els autors de la missiva, que exigeixen a Bartolone que el debat parlamentari previst per avui no se celebri. "En cas que no respecti l'ultimàtum, la seva família política patirà físicament", van advertir.

L'amenaça va arribar l'endemà d'una nova manifestació multitudinària a París, que va concentrar polítics amb diferències suposadament irreconciliables. Reconeguts diputats de la UMP, partit de l'expresident Sarkozy, no van dubtar a desfilar al costat de Gilbert Collard, parlamentari de l'ultradretà Front Nacional i home de confiança de Marine Le Pen.

La imatge va incomodar les altes instàncies del partit, que s'esforcen a negar tota proximitat amb l'extrema dreta lepenista. Però la pulsió homòfoba, maquillada com un acte "en favor del Codi Civil" (una fórmula que no aconsegueix amagar l'oposició a la igualtat entre heterosexuals i homosexuals), va ser molt més forta que les diferències polítiques.

El debat parlamentari ha acabat, però no la guerra. Barjot, convertida en líder popularíssima i personalitat de referència, va anunciar ahir que no pensa abandonar la batalla. D'entrada, el front anti matrimonis homosexuals intentarà aconseguir que Hollande renunciï a la segona part del seu projecte: la reproducció assistida per a les lesbianes, que tenia previst aprovar abans de finals d'any dins d'una nova llei de la família.

Després de veure la força d'aquesta marea humana, no sembla forassenyat que hi acabi renunciant. En segon terme, Barjot va anunciar diumenge que el front antigai té previst reconvertir-se en un moviment "apolític" que presentarà candidats a les eleccions municipals de 2014.

stats