Sudan del Sud
Internacional 08/07/2011

Sudan del Sud celebra que es converteix en un nou estat

La guerra entre el nord i el sud va durar 21 anys i va acabar el 2005. Els acords de pau estipulaven un referèndum sobre la independència del sud, celebrat a principis d'any: demà neix oficialment un nou estat.

Redacció / Efe
2 min
Jugadors de futbol del Sudan del Sud amb una samarreta oficial del seu país / AFP

JubaEl Sudan del Sud viu la vigília de la seva independència amb joia. Un ambient festiu, amb música i balls, omple els carrers de Juba, la ciutat que demà serà la capital de l'estat més jove del món. Centenars de persones han sortit de casa per no perdre's les celebracions prèvies a la jornada històrica de demà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als carrers principals s'hi han desenvolupat marxes militars organitzades per l'Exèrcit del Sudan del Sud, la policia i els funcionaris de presons, que han desfilat davant del mausoleu de John Garang, líder històric de la rebel·lió contra el nord, mort en un accident d'helicòpter el 2005, set mesos després de signar-se la pau.

El nou himne als altaveus dels camions

Malgrat la disciplina militar, l'ambient de la desfilada era carnavalesc: camions amb altaveus difonien el nou himne del Sudan del Sud, seguits d'una caravana de motocicletes que feien sonar el seu clàxon, mentre els ciutadans cridaven d'alegria.

"Per fi ha arribat la llibertat, milions de persones van morir i no poden estar aquí avui per celebrar-ho, així que nosaltres ho celebrem per ells", ha dit l'estudiant universitari David Kenyi, en declaracions a l'agència Efe.

21 anys de guerra

La guerra que va enfrontar el nord del Sudan amb el sud va durar 21 anys i va acabar amb uns acords de pau signats l'any 2005. Uns acords que estipulaven la celebració d'un referèndum d'autodeterminació en la fins ara regió autònoma del sud del Sudan, celebrat a principis d'any amb una victòria aclaparadora del "Sí".

Demà neix oficialment un nou estat, sorgit d'aquest referèndum. Per celebrar-ho, molts ciutadans anaven avui pel carrer vestits amb els colors de la bandera del nou país: negre, vermell i verd, amb un triangle blau adornat amb una estrella groga.

El reconeixement d'un nou estat

La xifra oficial d'estats al món varia segons si seguim el llistat de països reconeguts per les Nacions Unides, pel Dapartament d'Estat dels Estats Units o per potències com ara Rússia. L'ONU compte, per exemple, amb 192 membres, però no compta amb Kosovo, un país reconegut per la majoria de membres de la Unió Europe, però no per l'Estat espanyol.

stats