EQUADOR
Internacional 21/07/2011

Correa condemna el diari de més tirada a l'Equador per haver publicat una columna injuriosa

El diari 'El Universal' respon amb una portada en blanc on només escriu "Condemnats". El president de l'Equador, Rafael Correa, havia exigit 80 milions de dòlars i tres anys de presó pels directius. Un jutge fugaç ha sentenciat el que demanava Correa

Efe
2 min
La portada d'avui de 'El Universo'

QuitoPolèmica mediàtica i política a l'Equador. El president del país, Rafael Correa, ha demanat que rodin caps al diari de més difusió a l'Equador, El Universo, després de la publicació d'una columna d'opinió que considera injuriosa cap a la seva figura. I així ha estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un jutge ha imposat tres anys de presó per als propietaris del diari, seguint el que demanava el propi Correa, que havia exigit 80 milions de dòlars i tres anys per als directius.

Però la polèmica no s'acaba aquí. El jutge equatorià, Juan Paredes, tenia l'estatus de jutge des de només feia unes hores i se li acabat acte seguit. És a dir, l'única sentència que ha emès és aquesta.

Després de la decisió judicial, el diari obre la seva edició d'avui amb la part superior de la seva portada en blanc, mentre que a sota, el titular "Condemnats" s'anticipa a un frase en negre atribuïda a Rand.

Correa, en peu de guerra amb els mitjans

Correa va qualificar la decisió del jutge de "fita i que s'ha fet història", segons publica el diari digital El Ciudadano. També ha expressat que a veure si la societat reacciona amb aquest exemple i lluita per demandar els mitjans de comunicació que, abusant del seu poder mediàtic, injurien, calumnien i fan política il·legítima, afegeix el digital.

Ha manifestat que el que espera és que brilli la veritat i ha lamentat que, tot i els fets, els periodistes i la directiva hagin refusat la sentència. "Que pagui el que ha de pagar el diari i jo ja sabé a quin destí envio aquests diners, que no m'interessen ni un centau, i pitjor venint d'una persona com Emilio Palacio i els senyors Pérez [els propietaris de El Universo], això anirà a finalitats adequades", ha puntualitzat.

Una querella polèmica

Correa va interposar la querella contra El Universo al març passat per una columna on Palacio assegurava que durant l'aixecament policial el 30 de setembre de 2010 Correa va ordenar "foc a discreció i sense previ avís contra un hospital ple de civils i gent innocent".

El mandatari va estar retingut gran part d'aquest dia a l'hospital policial i va ser rescatat després d'una operació que va tirar endavant per forces lleials al mitjà d'un intens tiroteig. Es desconeix qui va donar l'ordre d'alliberar el president per la força.

stats