Publicitat
Publicitat

Afganistan

Protesta multitudinària per la crema d'Alcorans a una base de l'Afganistan

El comandant de les tropes de l'OTAN a l'Afganistan ha demanat perdó per la suposada crema d'Alcorans a una base nord-americana. Una protesta de milers de persones s'ha concentrat a les portes de les instal·lacions

Els rumors que un Alcorà havia estat cremat a una base nord-americana de l'Afganistan han dut a una gran protesta aquest dimarts al matí. La concentració ha aplegat, segons fonts oficials, prop de 3.000 persones davant la base aèria dels Estats Units a Bagram, uns 60 quilòmetres al nord de Kabul. Els manifestants han cremat un quiosc, segons l'agència afganesa AIP, que a més cita un testimoni que ha dit, a mig matí, que ha sentit trets a prop i que el nombre de persones congregades a les portes de Bagram estava creixent.

Poc després de l'inici de les protestes, el cap de la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF), el general John Allen, ha emès un comunicat en què anuncia una investigació i presenta les seves disculpes tant a les autoritats com al poble afganès. "Quan ens hem assabentat d'aquestes accions, hem intervingut immediatament i les hem aturat", afirma. Allen no ha concretat què va passar exactament a l'interior de la base, però ha reconegut que "sembla que personal de la missió s'ha desfet de manera impròpia d'un gran nombre de material religiós islàmic que incloïa Alcorans".

Trobats a les escombraries

Segons fonts afganeses, els Alcorans eren en unes escombraries que dos soldats de la coalició liderada pels EUA transportaven en un camió, dilluns a la nit, cap a una fossa on es cremen les deixalles de la base. Quan cinc afganesos que treballen a la incineradora van veure els textos religiosos a les escombraries, van aturar el procés d'eliminació de la brossa.

La profanació de l'Alcorà és un assumpte molt sensible a l'Afganistan, on una vintena de persones, entre elles set treballadors de l'ONU, van morir en protestes l'any passat arrel de la crema pública d'un exemplar en una església de Florida.

Bagram, a una hora de Kabul, és la principal base de les tropes internacionals presents a l'Afganistan, que es troben immerses en ple procés de retirada després d'una dècada de guerra contra els insurgents talibans, encara actius en gran part del país.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT