MASSACRE D'UTOYA
Internacional 22/06/2012

El judici a Breivik acaba amb noves amenaces del terrorista i una manifestació de les víctimes

La sentència a l'autor confés dels atemptats d'Oslo i Utoya serà el 24 d'agost. Familiars i víctimes han marxat de la sala en motiu de protesta per les paraules de l'extremista

Agències
2 min
Breivik, en el moment d'acabar el judici. La sentència es donarà a conèixer el 24 d'agost. EFE

OsloEl tribunal d'Oslo ha donat aquest divendres per acabat el judici a l'autor confés de l'atemptat d'Oslo i la massacre d'Utoya, Anders Behring Breivik. El terrorista ha aprofitat l'última vista per tornar a difondre les seves idees extremistes i xenòfobes. En la seva intervenció final, l'ultradretà ha reiterat que els atacs, que van deixar 77 morts el 22 de juliol, van ser "en defensa" del seu grup ètnic i en contra de la "invasió" musulmana. Per això, argumenta, tot i que accepta els fets, no reconeix la seva culpa, perquè "de vegades és necessari cometre una barbàrie per frenar-ne una altra de més gran".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de deu llargues setmanes d'enfrontar-se al "monstre d'Utoya" en una audiència rere l'altra d'un dels judicis més mediàtics d'Oslo, la societat noruega ja té per fi una data per saber què li espera a Breivik: el 24 d'agost. L'autor dels atemptats, ja que els ha confessat, s'enfronta a ser ingressat en un centre penitenciari, on pot complir una pena màxima de 21 anys, o bé en un centre psiquiàtric. La fiscalia va sol·licitar dijous l'ingrés de Breivik en un centre psiquiàtric, ja que considera que existeixen "dubtes" sobre si és o no responsable penal dels actes, d'acord amb les lleis noruegues.

L'advocat de l'autor confés de la massacre d'Utoya, Geir Lippestad, s'ha oposat a la petició de la Fiscalia i ha sol·licitat de forma subsidiària que si Breivik no és posat en llibertat com ell reclama, se'l condemni a la "pena més lleu possible".

Manifestació de les víctimes

Els familiars de les víctimes i les víctimes d'Utoya s'han negat a escoltar les declaracions de Breivik per enèsima setmana. Com a mostra de rebuig, s'han aixecat en pes de la sala i l'han abandonada.

stats