Internacional 09/08/2011

Els aldarulls de Londres o el motí de la BlackBerry

La policia de la capital anglesa ha assenyalat les noves tecnologies, especialment Twitter i BlackBerry, com a origen dels disturbis dels últims tres dies. Els experts en sociologia i noves tecnologies no descarten que hagin servit com a font de comunicació, però veuen poc probable que siguin el canal principal d'incitació

Redacció
3 min

BarcelonaPer tercer dia consecutiu, Londres ha viscut una altra nit de disturbis i aldarulls que s'han estès a diversos carrers de la capital anglesa. Nombrosos polítics, comentaristes a mitjans de comunicació i membres de la policia no han dubtat a assenyalar Twitter i, especialment, els dispositius BlackBerry -i el seu servei de missatgeria instantània- com a origen de la mobilització dels disturbis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Twitter, molt soroll però res més

No obstant això, Freddie Benjamin, gerent d'investigació de mobileYouth [Joventut Mòbil], creu que part del rebombori creat a Internet no és res més que soroll mediàtic. “Quan algú comença a parlar sobre un tema a través de la xarxa, una gran quantitat de joves miren de seguir la tendència”, assenyala l'expert en una entrevista a la BBC. “Podrien no participar en l'esdeveniment real, però en parlen i utilitzen les mateixes etiquetes -hashtags- a Twitter, i això fa que sembli que els aldarulls tinguin un volum encara més gran del que tenen”, segons Benjamin.

Els dispositius BlackBerry, a l'ull de l'huracà

Més enllà dels missatges visibles a Twitter, alguns informes emesos per la policia metropolitana de Londres demostren que els protagonistes dels disturbis vn fer servir sistemes privats de comunicació per animar altres persones a afegir-se als aldarulls.

Segons assenyala The GuardianThe Guardian, els dispositius BlackBerry representen el 37% dels smartphones utilitzats pels joves anglesos. El diari apunta que la seva tecnologia BBM Messenger, que permet enviar missatges instantanis entre els propietaris del dispositiu, genera una font de comunicació segura i secreta entre grups de gent. De fet, segons assenyala el rotatiu anglès, un gran nombre de joves dels Emirats Àrabs trien aquest sistema de comunicació perquè bona part dels seus missatges són, en principi, inaccessibles per les autoritats del país. A més, el diari assegura haver tingut accés a alguns dels missatges enviats a través d'aquests telèfons, en què suposadament s'incita a l'execució de certs aldarulls a diversos punts de la ciutat anglesa.

Malgrat tot, alguns experts, com el professor de Sociologia i Criminologia a la Universitat de Londres, Chris Greer, creuen que els telèfons intel·ligents poden haver contribuït en la comunicació entre les persones involucrades. Segons llegim a la BBC, però, Greer considera poc probable que servissin per convèncer totes les persones reticents a unir-se a la revolta.

L'empresa, disposada a col·laborar amb la policia

Amb el ressò mediàtic que ha adquirit el sistema del dispositiu, assenyalat per totes bandes com la principal via d'incitació als aldarulls, Research in Motion (RIM), l'empresa canadenca que fabrica les BlackBerry, ha emès un comunicat en què es compromet a treballar amb les autoritats londinenques "en tot el que pugui", segons informa The Guardian. El fabricant ha assenyalat que RIM, de la mateixa manera que altres empreses de telecomunicacions, compleix amb el reglament RIPA, que permet que les autoritats investigadores puguin accedir als missatges privats que es relacionen amb l'execució d'un delicte, sota ordre judicial.

No obstant això, l'interrogant que s'obre ara és fins a quin punt les autoritats seran capaces de filtrar els agitadors reals de tots els altres subjectes que actuen com a simples caixes de ressonància virtual.

stats