Síria
Internacional 29/07/2012

Alep resisteix, el règim amenaça

El règim sirià continua amb artilleria i helicòpters l'ofensiva iniciada dissabte al sud-oest de la ciutat. Els rebels demanen armes als seus aliats estrangers però asseguren que estan resistint l'atac

Agències
3 min
Rebels sirians desfilen sobre un tanc del règim a Alep / AFP

Alep / BeirutL'artilleria i els helicòpters del règim sirià han continuat aquest diumenge l'ofensiva iniciada dissabte amb els bombardejos a diversos barris d'Alep, la capital econòmica i la ciutat més poblada del país, després que el govern sirià recuperés el control de la capital, Damasc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder opositor Abdelbasit Seida ha alertat que la ciutat veurà una "massacre terrible" si la comunitat internacional no actua. Hi ha intensos combats i als afores s'hi concentren tropes del règim sirià. Els helicòpters de combat han començat a planar de bon matí sobre la ciutat i el soroll de l'artilleria retruny els barris. L'activista Abu Hisham, resident d'Alep, ha dit a Efe per internet que diversos helicòpters militars han atacat els barris de Salahedin, Seif al-Daula, Al-Hamadaniya i Al-Azamiya. Els rebels asseguren que han evitat aquest primer assalt al sud-oest d'Alep i diuen que es fan forts al nord de la ciutat.

El règim proclama la victòria a Damasc

El ministre d'exteriors sirià, Wallid Al-Moallem, va anunciar ahir des de Teheran que el règim havia recuperat el control de Damasc. "Avui us puc dir que Síria és més forta; en menys d'una setmana hem vençut a Damasc; si els rebels s'han concentrat a Alep us asseguro que els seus plans fracassaran", va sentenciar.

Els rebels passen "de la defensa a l'atac"

El secretari de l'Exèrcit Sirià Lliure, el capità Emar al-Guawi, va dir dissabte que el règim es manté principalment a Damasc i a Alep, de manera que el control de la capital econòmica del país suposaria una "victòria considerable".

Els insurgents han canviat l'estratègia a Alep "de la defensa a l'atac", va explicar Al-Guawi, amb l'objectiu de convertir-la en "la Bengasi de Síria", en referència a la ciutat líbia capital de la rebel·lió en la guerra contra Al-Gaddafi.

El Consell Nacional Sirià vol formar un govern de transició

El president del Consell Nacional Sirià, el grup més gran d'opositors a l'exili, ha dit aquest diumenge que les properes setmanes iniciarà converses per formar un govern de transició amb la intenció que acabi substituint Al-Assad.

Abdelbasset Sida ha dit que aquest govern liderarà el país des del moment que caigui Al-Assad fins a les properes eleccions democràtiques. Molts dels seus membres sortiran de l'oposició, però alguns de l'administració Al-Assad també podrien quedar-hi inclosos, ha explicat.

Entrevistat per la cadena de televisió Sky News Arabia, amb base a Abu Dhabi, ha dit que "hi ha membres del règim que no tenen les mans tacades de sang, que no formen part dels casos de corrupció. Tindrem converses amb ells però hi ha d'haver un consens nacional per acceptar-los".

Malgrat l'anunci de Sida, el CNS és fortament criticat per estar fragmentat i tenir poques possibilitats de crear consens sobre el govern de transició.

L'oposició demana armes als estrangers

Sida també ha demanat als aliats estrangers de l'oposició que els proveeixin de l'armament pesat necessari per combatre la "màquina de matar" d'Al-Assad. "Els rebels lluiten amb armes primitives... Volem armes amb les quals puguem aturar tancs i avions", ha dit el cap del CNS.

També ha demanat els aliats d'altres països a eludir el dividit Consell de Seguretat de l'ONU i intervenir directament per ajudar a fer caure Al-Assad. "Els nostres amics i aliats tindran responsabilitat pel que està passant a Alep si no es mouen aviat", ha afegit.

Per la seva banda, el ministre de Relacions Exteriors sirià, Walid Moualem, ha retret als estats occidentals i àrabs que mantinguin la "il·lusió" que Al-Assad podrà ser fàcilment substituït en el poder en una transició controlada.

stats