Internacional 29/11/2015

El risc de nous atemptats continua perseguint Brussel·les

Ara
2 min

BarcelonaUn ensurt rere un altre. Fa dies que Brussel·les no respira tranquil·la. Tot va començar amb el tancament d’escoles, comerços i part del transport públic per la màxima alerta terrorista després dels atemptats de París, on van morir 130 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de llavors, qualsevol element que surt de la normalitat fa dubtar. Aquest dijous es va acordonar una mesquita per una pols blanca i ahir es va viure un episodi similar en un autobús públic. Un paquet sospitós va obligar les forces de l’ordre a establir un perímetre de seguretat a la zona. S’hi van desplaçar bombers, protecció civil i especialistes en explosius, però la policia ja va dir des del primer moment que podia ser només una “alerta més” de les moltes que estan rebent.

A la vegada, segons va informar ahir el diari L’Echo, la Societat de Transports Intercomunals de Brussel·les va acomiadar un grup de treballadors perquè els considera una amenaça pel seu activisme musulmà radical. Concretament, segons indica el rotatiu, es tracta d’entre quatre i cinc persones que els serveis de seguretat havien assenyalat com a “radicalitzades” i que havien viatjat a Síria i Turquia per unir-se o posar-se en contacte amb l’Estat Islàmic.

El ministre d’Exteriors, Didier Reyners, per la seva banda, va tornar a intentar netejar la imatge del país, tacada després de saber-se que alguns dels terroristes hi havien viscut i que les autoritat no havien intercanviat prou informació amb França sobre els sospitosos. “Les investigacions diran on es van organitzar els atemptats, jo no ho sé”, va dir en una entrevista al diari Le Soir per posar en dubte que s’hagués fet des de Brussel·les. A més, Reynders va subratllar que “el risc zero no existeix” i que la responsabilitat és tant dels fonamentalistes radicals com de les autoritats europees, belgues i franceses, perquè han permès que es creïn guetos i a vegades no han donat prou accés a l’educació ni oportunitats de feina.

stats